Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Zuzu, dnia: 20-05-2015
Baba Ganoush
Ulubione 1
Baba Ganoush to dip pochodzący z kuchni arabskiej. Robiony jest z bakłażana i sezamowej pasty. Idealny do kanapek lub grillowanego mięsa. Przepis podpatrzyłam w necie i przerobiłam pod dukana (sezamową pastę tahini zamieniłam na jogurt).
© mariontxa
Składniki (miseczka)
  •  1 duży bakłażan (200-250 g)
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •  szczypta kminku
  •  1 łyżeczka oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
  •  3 łyżki jogurtu zwykłego gęstego lub greckiego 0%
  •  sól, pieprz, chili
  • Sposób przyrządzenia

    Piekarnik rozgrzewamy na ok. 180 stopni.

    Bakłażan myjemy, kroimy na pół (wzdłuż) i skrapiamy oliwą. Następnie pieczemy ok 15-20 minut aż będzie miękki. Wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia

    Po wystygnięciu, miksujemy miąższ bakłażana z drobno pokrojonym czosnkiem, jogurtem, sokiem z cytryny, pietruszką i kminkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

    Wierzch można ponownie skropić oliwą (wszystko w ramach tej jednej łyżeczki).

    Na stopniach 2-6 nie używać oliwy.

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.