Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: natasza, dnia: 13-05-2013
Bakłażany zapiekane
Ulubione 21
Uwielbiałam nadziewane i zapiekane bakłażany w wersji "normalnej" z ryżem i żółtym serem..., ale w wersji dukanowskiej też są niezłe
© natasza
Składniki (1 porcja)
  •  1 bakłażan
  •  pieczarki (kilka)
  •  czerwona papryka
  •  cebula
  •  przyprawy do smaku (sól, pieprz, ew. zioła)
  •  serek do zapieczenia (może być np. serek wiejski odcedzony lub kilka plasterków mozarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (Zotarella Light - 8,5%), ja czasem w drodze wyjątku stosuję odrobinę serka topionego w plasterkach o obn. zawartości tłuszczu (Linessa z Lidla - 12%)
  • Sposób przyrządzenia

    Bakłażana umyć, odciąć zielone listki, przekroić na pół, wydrążyć pozostawiając od 0,5 - 1 cm obwódki miąższu wewnątrz, dobrze posolić i odstawić na 1/2 godziny.

    Wydrążony miąższ też posolić i odstawić.

    W tzw. międzyczasie "udusić" cebulę pokrojona w kosteczkę z pieczarkami (niewielkie plasterki) oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

    Miąższ opłukać pokroić w kosteczkę i dodać do duszonych warzyw -również chwilę poddusić, odparowując wodę. Można dodać przyprawy wg gustu, zioła itd.

    Połówki bakłażana opłukać dobrze i osuszyć np. ręcznikiem papierowym.

    Nałożyć podduszone warzywa do bakłażanowych łódeczek. Na wierzch położyć serek.

    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 20-30 minut, obserwując czy ser się nie przypieka zanadto, aż bakłażan zmięknie.

    Na zdjęciu bakłażan zapieczony z Zotarellą.

    Proponuję poekserymentować z zawartością farszu - zgodnie z upodobaniami.

    Smacznego!

    Komentarze

    Ikona komentarza Skatja (dodano: 27-09-2016)
    Bardzo fajny przepis. Proponuje zotarelle zastąpić serem ’piórko’ o zawartości tłuszczu 3% :-)
    Ikona komentarza Kira (dodano: 18-04-2016)
    Przepis zainspirował do modyfikacji:)
    Opcja z pomidorami smażonymi i wcześniej zapiekanym bakłażanem
    Bakłażana opiec przed nałożeniem farszu
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W małym naczyniu do zapiekania położyć jedną warstwą połówki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano, papryczką chili. Zapiekać przez około 13 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
    Podsmażyć pomidory
    Na patelni, smażyć przez około 5 minut pomidory uprzednio sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę. Doprawić je solą, pieprzem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Gdy woda z pomidorów odparuje odstawić patelnię z ognia.
    I tak mamy podpieczonego bakłażana, napełniamy go farszem z pierwotnej wersji następnie nakładamy podsmżone pomidory + mozarella lub inny serek.
    Smacznego
    Przepis zaczerpnięty z :
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baklazan_zapiekany_z_serem_kozim_i_pomidorami/przepis.html
    Ikona komentarza BubaTh2 (dodano: 17-06-2014)
    Super przepis. Co prawda go nieco udoskonaliłam, bo bez mięsa żyć nie umiem, a i cukinia akurat znalazła się u mnie w lodówce. :) Do cukinii dałam oprócz powyższych składników mięso mielone z indyka. Pycha. Szybkie, smaczne i lekkie danie, po którym człowiek nie czuje się jak obciążony toną kamieni.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.