Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Karolcia, dnia: 19-01-2012
Bezy
Ulubione 45
Bezy to dozwolona słodkość od pierwszej fazy. Zawsze warto je mieć pod ręką. Prosty przepis z książki dr Dukana.
© Karolcia
Składniki (kilkanaście sztuk)
  •  3 białka
  •  6 łyżek stołowych słodziku w proszku odpornego na pieczenie
  •  2 łyżeczki chudego kakao (od 2 fazy)
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w pyle nie w granulkach)
  • Sposób przyrządzenia

    Białka należy ubić na bardzo sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać słodzik wymieszany z kakao, a później kawę. Całość ubijać jeszcze ok. 30 sekund.

    Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycą lub łyżką nakładać niewielkie keksy piany. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec jakieś 15 - 20 minut.

    W fazie ataku i na stopniach 1 i 2 nie dodawać kakao.

    Komentarze

    Ikona komentarza soboz4 (dodano: 09-12-2014)
    Witam, Wszystkich, kiedyś stosowałam dietę Dukana i ładnie schudłam, niestety szybko przybrałam stracone 16 kg. Obecnie jestem na diecie, zrobiłam sobie bezy i to było okropne
    Na pewno dodałam za mało słodzika, jak próbowałam na surowo było słodkie ale po upieczeniu było jak styropian bez smaku, na dodatek nie chrzęściły w ustach jak normalne, czy Wam wychodzą smaczne? Co źle zrobiłam? Na oko były śliczne, ale na smak okropne...
    Ikona komentarza takazła (dodano: 04-07-2014)
    Umina zrobilam je w/g Twojego przepisu.Wszystko bylo dobrze dopoki nie zmniejszylam temp w piekarniku po 20 min ....opadly jak flaki ;/
    Ikona komentarza pltm71 (dodano: 07-12-2013)
    dla mnie rewelacja !!! tylko za słodkie, ale to nie problem ;-)zrobiłam za duże bo zapomniałam że jeszcze urosną, ale ja lubię wilgotne w środku więc jest super. Muszę tylko kupić szprycę do następnego razu, bo wchodzą do mojego repertuaru kuchennego na stałe, zwłaszcza po tatarze :-)Dziękuję za zmodyfikowany przepis
    Ikona komentarza pltm71 (dodano: 07-12-2013)
    siedzą już w piekarniku, czekam ... :-)
    Ikona komentarza smigolek (dodano: 26-09-2013)
    ja również zrobiłam wszystko wg przepisu i wyszły okropne :-/ nie polecam. Może jutro ponownie spróbuję lecz bez kawy bo dałam 1 łyżeczkę "velvet" i dość mocnene wyszły
    Ikona komentarza milus (dodano: 18-05-2013)
    Najlepsze bezy jakie w zyciu jadlam:)))
    Ikona komentarza motm (dodano: 17-05-2013)
    Po dodaniu pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczki skrobii wyszły genialne, śmiem twierdzić, że bez kakao lepsze :-)
    Ikona komentarza umina (dodano: 03-05-2013)
    Po kilku próbach, udało mi się opracować, naprawdę dobry przepis:
    4 białka
    4 łyżki stołowe słodziku
    2 płaskie łyżeczki kakao (opcjonalnie)
    1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    aromat waniliowy, kokosowy lub taki jaki lubicie.
    Do ubitej na sztywno piany dodać słodzik, ubijać dalej.
    Na końcu dodać skrobię, proszek do pieczenie, kakao, cynamon i aromat. krótko ale intensywnie wymieszać mikserem.
    Podpiec około 20 minut w temperaturze 130 stopni- termoobieg.
    Po tym czasie, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć dalej do pożądanej przez Was kruchości ( każdy ma jakieś własne preferencje). Bez kakao wychodzą równie dobre, a w/g mnie jeszcze lepsze. Zaskoczeniem jest to, że bezy rosną w trakcie pieczenia, ale tylko te bez kakao.
    Przy tych proporcjach i składnikach bezy, praktycznie nie różnią się od tych z cukierni.
    Smacznego :).
    Ikona komentarza Doti (dodano: 15-04-2013)
    Za mało słodkie. Ale wyszły super za pierwszym razem :)
    Ikona komentarza edyska26 (dodano: 15-04-2013)
    Hej Gabryiela:) ja tu jest 7 dni:) i jak narazie jest ok:) chudnę ładnie oby tak dalej a bezy wyszly super tylko po odstaniu paru godzin zrobiły sie miękkie ale i tak jadalne b o słodkie:) pozdrawiam
    starsze komentarze: 0 | 10 | 20
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.