Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 13-03-2011
Boeuf strogonow
Ulubione 41
Danie wymyślił ponoć francuski kucharz dla rosyjskiego arystokraty. Wymieniając tylko tłustą śmietanę na chudy serek homogenizowany, uzyskujemy potrawę jak najbardziej dukanowską!
© Aga
Składniki (2 porcje)
  •  300 g wołowiny (może też być gotowe mięsko na boeuf strogonow)
  •  1 duża cebula - 500 ml wody
  •  1 kostka rosołowa
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  2 łyżki musztardy
  •  300 g pieczarek
  •  1 papryka czerwona
  •  2-3 ogórki kiszone
  •  sól
  •  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej
  •  2 łyżki serka homogenizowanego 0-5%
  • Sposób przyrządzenia

    Mięso pokroić w paski 1x4 cm. Cebulę pokroić w półksiężyce. Jedno i drugi wrzucić na patelnię teflonową i chwilkę obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka i zalać wodą. Gdy zacznie się gotować, wrzucić kostkę rosołową a po jej rozpuszczeniu skręcić ogień na mniejszy. Niech mięso się dusi do miękkości (mojej wołowinie zajęło to półtorej godziny).

    Gdy już mięso zacznie być miękkie, pokroić pieczarki w plasterki, paprykę i ogórki w kostkę. Całość lekko posolić i podusić na patelni. Gdy warzywa będą już miękkie, przełożyć je do garnka z mięsem.

    Na końcu, w miseczce rozpuścić w odrobinie wody skrobię kukurydzianą, dodać serek, słodką paprykę w proszku, musztardę, przecier. Całość wymieszać na jednolitą masę, zahartować bulionem z garnka i dolać do duszącego się mięsa. Poddusić jeszcze z 5-10 minut.

    Najlepiej podawać z bułeczką dukanowską, aczkolwiek samo danie jest na tyle syte, że można się nim najeść bawet bez chleba.

    Komentarze

    Ikona komentarza Oktavia (dodano: 01-11-2014)
    Świetny przepis, pyszności, niebo w gębie:)
    Ikona komentarza Dariusia (dodano: 08-03-2013)
    Zrobiłam dziś, świetny! Smakuje rewelacyjnie!!
    Ikona komentarza Lil91 (dodano: 14-02-2013)
    Zdecydownie jedno z moich ulubionych dań na dni warzywne
    Ikona komentarza Gosiaczek (dodano: 04-07-2012)
    Bardzo smaczny,naprawdę polecam.latwy w przygotowaniu.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.