Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: gigi, dnia: 11-12-2012
Ciasteczka a la pieguski
Ulubione 44
Smaczne ciasteczka z czekoladą? Bardzo proszę!
© gigi
Składniki (ok. 10 ciasteczek)

Czekoladowe guziczki:

  •  1 żółtko
  •  2 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  •  1 łyżeczka słodziku

    Ciasteczka

  •  2 łyżki otrębów owsianych
  •  1 łyżka otrębów pszenicznych
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej
  •  1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  •  2 łyżki słodziku do pieczenia
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 jajko + 1 białko
  •  kilka kropel aromatu orzechowego
  • Sposób przyrządzenia

    Czekoladowe guziczki
    Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie dosyć płasko rozsmarować na foli spożywczej i włożyć do lodówki do stwardnienia (ja włożyłam na ok. 10 min do zamrażarki, żeby było szybciej :)

    Ciasteczka
    Piekarnik nastawić na 160 stopni.

    Wszystkie składniki ma ciasto (prócz białek) wymieszać na jednolitą masę.
    Następnie wyciągnąć z lodówki "czekoladę" pokroić/połamać ją na małe kawałeczki i wrzucić mieszanki. Na końcu ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie z całą resztą.

    Blachę w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia a na nią łyżką porozkładać masę w formie małych placków.

    Piec ok. 25 minut

    Komentarze

    Ikona komentarza caramilla (dodano: 23-02-2017)
    Czy komuś udało się połamać czekoladę zanim się rozpuściła? Moja w cieście wylądowała już jako płynna masa. Same ciastka na pewno nie są chrupiące, to takie raczej miękkie pianki. Ale dobre i to.
    Ikona komentarza Igunka (dodano: 05-11-2016)
    Wyszły wyśmienite!!!!! Matko,że człek tako głupi i wcześniej nie korzystał z tych przepisów :)
    Ikona komentarza cotellek (dodano: 22-08-2013)
    Mam taki problem,wszystkie te dukanowe słodkości mi wychodzą za słodkie a od sztucznego smaku słodzika w płynie czy w pastylkach mnie mdli.Czy np. Stewia ma bardziej naturalny smak ? Dzisiaj robiłam te ciastka, wyszłyby w miarę tylko smakują za słodko i mdląco. Czy to ja przesladzam, czy w przypadku słodzików nie da się tego uniknąć :( ?
    Ikona komentarza mona (dodano: 14-04-2013)
    Ciasto wyszły bardzo smaczne,Polecam:)
    Ikona komentarza Luna (dodano: 21-02-2013)
    Ciasteczku wyszły smaczne, nie są one kruche jak pieguski. Jednak jak ktoś jest wygłodniały i ma smaka na słodycze, to są one genialne :)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.