Ciasto jogurtowe

43
Ciasto jest idealne dla łasuchów, którzy nie potrafią obyć się bez słodkości. Naprawdę smaczne i aż trudno uwierzyć, że jest ono dietetyczne!
©
Divya Kudua
Składniki
(kilka kawałków)
3 jajka
180g jogurtu naturalnego 0%
4 łyżki skrobii kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 tabletek słodzika (rozpuszczonych w odrobinie wody)
kilka kropel dowolnego aromatu (użyłam śmietankowego)
Sposób przyrządzenia
Ciasto jest banalnie proste do wykonania. Należy dokładnie zmiksować wszystkie składniki ze sobą, po czym wylewamy powstałą masę do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Komentarze
Ciasto rewelacja ;) Tyle, że po upieczeniu w ogóle nie było słodkie.. :P Nie wiem czy zwykły słodzik w tabletkach (Kruger) traci swoje właściwości podczas pieczenia ? Pomógł słodzik w postaci pudru :)
rog_j
(dodano: 19-01-2015)
By ciasto wyszło puszyste białka trzeba ubić osobno i na koniec delikatnie wymieszać je z pozostałymi składnikami.
zrobiłam ciasto, piekłam 45 minut, ale użyłam dużej foremki - wyszło niskie, ale się upiekło. Nie ma suchej konsystencji jak biszktopt, jest wilgotne, coś między sernikiem a biszkoptem - ale takie ma być! dodałam kakao i aromat rumowy.
ja nieraz robiłam podobne, ale zamiast skrobi, dawałam otręby - całe lub zmielone -
i ciasto wychodzi, ale trzeba je długo piec! u mnie to trwało aż 1.5 godziny w 180stopniach! (bez termoobiegu)
dziś zrobię wersję z kakao i budyniem czekoladowym (zamiast skrobi) - i napiszę jak wyszło :)
wikil
(dodano: 30-11-2014)
niestety u mnie również klapa :/
nie wiem co zrobiłam źle, bo przepis jest banalnie prosty
Mi wyszedł zakalec, a szkoda, bo miałam ochotę na to ciasto.
Zrobiłam je wczoraj i wyszło okropne. Strata składników jak dla mnie niestety. Ciasto było podobne do budyniu w konsystencji.
starsze komentarze: | 10