Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 20-04-2011
Ciasto mleczno-czekoladowe z kawową nutą
Ulubione 15
Lubię robić torty, więc i na diecie nie jestem w stanie sobie tego odmówić. Przepis wyniuchałam gdzieś w necie (bodajże na MojeGotowanie.pl, ale już dokładnie nie pamiętam) i nieco go przerobiłam. Oto więc kolejne dietetyczne łakocie.
© Aga
Składniki (8 porcji)

Biszkopt

  •  3 jajka
  •  2 łyżeczki słodziku odpornego na pieczenie
  •  4 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
  •  4 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  •  słodzik w płynie

    Masa jasna

  •  250g mleka skondensowanego niesłodzonego light - 4% tłuszczu
  •  5 kropli aromatu śmietankowego
  •  5 łyżek mleka 0-0,5%
  •  4 łyżeczki żelatyny
  •  3 łyżeczki słodziku w płynie

    Masa ciemna

  •  250g mleka skondensowanego niesłodzonego light - 4% tłuszczu
  •  5 kropli aromatu śmietankowego
  •  5 łyżek mleka 0-0,5%
  •  4 łyżeczki żelatyny
  •  3 łyżeczki słodziku w płynie
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Posypka

  •  1 płaska łyżeczka kakao
  •  1 kopiasta łyżeczka mleka w proszku o obniżonej zawartości węglowodanów (4,7 na 100g)
  • Sposób przyrządzenia

    Biszkopt
    Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dodać do nich żółtka i słodzik odporny na pieczenie. Zmiksować. Następnie dodać skrobię, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dosłodzić słodzikiem w płynie (wg uznania, masa musi wydawać się nawet zbyt słodka, ja dałam 2 łyżeczki) i lekko wymieszać.

    Masę wlać do silikonowej foremki o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z foremki (bo inaczej może się przykleić) i odstawić do wystygnięcia. Foremka będzie nam jednak jeszcze potrzebna.

    Masa ciemna
    Żelatynę rozpuścić w gorącym, zwykłym mleku zmieszanym z kawą rozpuszczalną. Odstawić do lekkiego ostygnięcia a następnie wymieszać ze skondensowanym mlekiem i słodzikiem. Odstawić w temperaturze pokojowej do lekkiego stężenia.

    Masa jasna
    Żelatynę rozpuścić w gorącym, zwykłym mleku. Odstawić do lekkiego ostygnięcia a następnie wymieszać ze skondensowanym mlekiem, aromatem i słodzikiem. Odstawić w temperaturze pokojowej do lekkiego stężenia.

    Gdy ciasto już będzie chłodne, włożyć je znowu do foremki a na jego wierzchu wylać lekko ściągniętą ciemną masę. Wstawić do zamrażarki na 5 minut. Gdy masa ciemna się zetnie, wylać masę jasną i znowu wstawić na 5 min do zamrażarki.

    Na końcu ciasto posypać kakao wymieszanym z mlekiem w proszku. Trzymać w lodówce.

    Nie znalazłam nigdzie informacji na temat mleka skondensowanego light odnośnie diety dukana, ale z obliczeń węglowodanów i tłuszczy w nim zawartych, radziłabym spożycie maksymalnie dwóch kawałków dziennie.

    Komentarze

    Ikona komentarza anulka37 (dodano: 07-06-2015)
    nie mialam skondensowanego mleka wiec dodałam 250 g serka homo light .
    wyszlo pyszne
    Ikona komentarza anulka37 (dodano: 07-06-2015)
    wszystko super tylko nie napisałas ze masa tak szybko teznieje i teraz nie wiem jak mam ja rozrzedzic ?
    zeby polac na biszkopt
    a po za tym te masy mozna jesc bez opamietania sa takie dobre ;;; pychota
    pozdrawiam
    Ikona komentarza kszaczek (dodano: 16-05-2013)
    Pyszne :)
    Gdyby tylko z żelatyny nie wyszły mi gluty...
    Ikona komentarza Aga (dodano: 19-03-2013)
    Ja najczęściej używam huxol w płynie ale sweetie gold w proszku (ten z niebieską nakrętką) jest też odporny na pieczenie (proszę zerknąć na facebooka do katalogu zdjęć - przydatne produkty)
    Ikona komentarza betinka7710 (dodano: 19-03-2013)
    a co to jest jeśli mozna wiedziec ten słodzik odporny na pieczenie,bo bardzo chcialabym zrobic to ciacho na swieta:)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.