Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 07-04-2011
Cordon bleu od I fazy
Ulubione 44
We Francji za czasów Ancien Régime, Cordon bleu nazwani byli rycerze, którym przyznano najwyższe oznaczenia francuskie - Order Ducha Świętego. We współczesnych czasach nazwą tą określa się największych szefów kuchni, oraz bardzo smaczną potrawę z kurczaka.
© Aga
Składniki (2 porcje)
  •  2 pojedyncze piersi kurczaka
  •  2 plasterki szynki
  •  serek topiony podwędzany do posmarowania
  •  1 jajko
  •  2 łyżki mąki otrębowej
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżka mleka 0-5%
  •  sól
  •  pieprz
  •  słodka papryka w proszku
  • Sposób przyrządzenia

    Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.

    Piersi rozbić, doprawić do smaku. Środek każdej piersi wysmarować serkiem podwędzanym i położyć plaster szynki. Następnie całość, łącznie z brzegami zawinąć do środka.

    W misce ubić trzepaczką jajko, dodać mąkę otrębową, skrobię, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszać. W powstałej masie obtaczać zwiniętego kurczaka i wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię teflonową (najlepiej przetartą ręcznikiem kuchennym z odrobiną oleju). Każdą pierś obsmażyć ze wszystkich stron, tak żeby panierka już nie była płynna. Następnie ułożyć piersi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku jakieś 15 – 25 min. Długość pieczenia zależy od wielkości piersi – im większe tym dłużej.

    W fazie ataku (oraz w metodzie stopniowania 1 i 2) pominąć skrobię kukurydzianą.

    Kurczak pozostaje w środku mokry, bo serek się lekko rozpuszcza. W fazach warzywnych podawać z bukietem jarzyn.

    Komentarze

    Ikona komentarza coolka (dodano: 07-03-2013)
    Bardzo dobry przepis, bardzo mi smakuje. Ja robię bez panierki, jest równie dobry a mniej pracy;)
    Ikona komentarza anajla (dodano: 01-03-2013)
    :) zobaczymy właśnie się zabieram :) napiszę jak zjemy, no i czy mąż będzie zadowolony :)
    Ikona komentarza asik (dodano: 21-01-2013)
    Dziś zrobiłam! Pyszne!
    Ikona komentarza martyna (dodano: 19-01-2012)
    bardzo fajny przepis. robilam dzis i domownikom smakowalo.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.