Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.
Piersi rozbić, doprawić do smaku. Środek każdej piersi wysmarować serkiem podwędzanym i położyć plaster szynki. Następnie całość, łącznie z brzegami zawinąć do środka.
W misce ubić trzepaczką jajko, dodać mąkę otrębową, skrobię, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszać. W powstałej masie obtaczać zwiniętego kurczaka i wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię teflonową (najlepiej przetartą ręcznikiem kuchennym z odrobiną oleju). Każdą pierś obsmażyć ze wszystkich stron, tak żeby panierka już nie była płynna. Następnie ułożyć piersi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku jakieś 15 – 25 min. Długość pieczenia zależy od wielkości piersi – im większe tym dłużej.
W fazie ataku (oraz w metodzie stopniowania 1 i 2) pominąć skrobię kukurydzianą.
Kurczak pozostaje w środku mokry, bo serek się lekko rozpuszcza. W fazach warzywnych podawać z bukietem jarzyn.