Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 17-02-2013
Czekoladowe ptysie
Ulubione 11
Miało być zupełnie inne ciasto, ale zabrakło mi jednego składnika. Z tego co wyszło jestem jednak bardzo zadowolona!
© Brent Hofacker
Składniki (12 porcji)

ciasto

  •  3 jajka
  •  5 łyżek skrobi
  •  4 łyżeczki słodziku w płynie
  •  5 kropli aromatu maślanego
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kilka kropli soku z cytryny (do smaku)

    na krem

  •  500 ml mleka
  •  1 budyń czekoladowy bez cukru na bazie skrobi (z Lidla)*
  •  1 łyżeczka słodziku w płynie
  •  2 łyżeczki żelatyny
  • Sposób przyrządzenia

    Nastawić piekarnik na 200 stopni - niech się nagrzewa.

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, odstawić.

    Żółtka utrzeć ze słodzikiem do lekkiego zabielenia, dodać skrobię, proszek do pieczenia, aromat a na końcu ubite białka i sok z cytryny. Masa powinna zrobić się płynna.

    Następnie masę rozdzielić na 12 muffinkowych kokilek. Piec ok. 15 minut

    Po wyciągnięcia z piekarnika ostawić do wystygnięcia, a następnie odciąć 1/3 (tak na kształt ptysiowej "czapeczki")

    W tym czasie przygotować budyń wg wskazówek na opakowaniu zastępując cukier słodzikiem.

    * Można też zrobić budyń własny z wykorzystaniem podwójnych ilości podanych w przepisie na Budyń czekoladowy

    Gdy budyń już się zagęści dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.

    Budyń pozostawić do ostygnięcia, a gdy zacznie się ścinać nałożyć na dolne partię upieczonego ciasta i poprzykrywać "czapeczkami". Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Z racji użytych ilości skrobi, ptysie muszą nam wystarczyć na dwa dni (pod warunkiem nie jedzenia już innych dań ze skrobią).

    Dodatkowe zdjęcia
    Komentarze

    Ikona komentarza zouza (dodano: 14-11-2014)
    Wypróbowałam ten przepis dzisiaj i wyszły pyszne :)
    Zamiast budyniu czekoladowego użyłam śmietankowy, dodałam też do ciasta taki aromat, popełniłam tylko jeden błąd nie użyłam papilotek i miałam problem z wyjęciem ciastek z formy... Trochę się zniekształciły przy ręcznym wyciąganiu, ale nie zmienia to faktu, że są przepyszne i ładnie wyglądają na talerzu.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.