ciasto
na krem
Nastawić piekarnik na 200 stopni - niech się nagrzewa.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, odstawić.
Żółtka utrzeć ze słodzikiem do lekkiego zabielenia, dodać skrobię, proszek do pieczenia, aromat a na końcu ubite białka i sok z cytryny. Masa powinna zrobić się płynna.
Następnie masę rozdzielić na 12 muffinkowych kokilek. Piec ok. 15 minut
Po wyciągnięcia z piekarnika ostawić do wystygnięcia, a następnie odciąć 1/3 (tak na kształt ptysiowej "czapeczki")
W tym czasie przygotować budyń wg wskazówek na opakowaniu zastępując cukier słodzikiem.
* Można też zrobić budyń własny z wykorzystaniem podwójnych ilości podanych w przepisie na Budyń czekoladowy
Gdy budyń już się zagęści dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.
Budyń pozostawić do ostygnięcia, a gdy zacznie się ścinać nałożyć na dolne partię upieczonego ciasta i poprzykrywać "czapeczkami". Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Z racji użytych ilości skrobi, ptysie muszą nam wystarczyć na dwa dni (pod warunkiem nie jedzenia już innych dań ze skrobią).