Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 11-04-2011
Delicje szampańskie jak prawdziwe
Ulubione 17
Moje poszukiwania idealnych ciasteczek dobiły do 90%. Tylko 90%, gdyż delicje dukanowskie wymagają dosyć sporego nakładu pracy, a zjada się je... w 10 min, bo są tak dobre. Ja połowę wciągnęłam, zanim masa czekoladowa zgęstniała :)
© Aga
Składniki (16 ciasteczek)

Biszkopciki

  •  1 duże jajko (lub dwa małe)
  •  1 białko
  •  1 łyżka mąki otrębowej
  •  2 łyżki skrobi kukurydzianej
  •  2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  2 łyżki słodziku do pieczenia
  •  3 krople aromatu pomarańczowego
  •  2-3 łyżki płynnego mleka 0-0,5%

    Galaretka

  •  200 ml wody
  •  2 saszetki dobrej herbaty pomarańczowej
  •  3 tabletki słodziku
  •  2 łyżeczki żelatyny

    Masa czekoladowa

  •  1 żółtko
  •  20 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  •  3 łyżki słodziku w płynie
  •  2 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  •  10 łyżek mleka 0-0,5%
  •  3 krople aromatu pomarańczowego
  • Sposób przyrządzenia

    Biszkopciki
    Nastawić piekarnik na 180 stopni, niech się nagrzewa.

    Białko ubić na sztywno, odstawić. Żółtko zmiksować ze słodzikiem, aż się zabieli. Dodać mąkę otrębową, skrobię i mleko w proszku. Powstanie zbita, gęsta masa. Następnie dodać płynne mleko i 1 łyżkę ubitych białek. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu, masę delikatnie wymieszać z resztą białek.

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łyżeczką na nakładać masę, w formie małych „guziczków”. Piec około 10 minut, aż z wierzchu się zarumienią. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

    Galaretka
    Herbatę zaparzyć w gorącej wodzie, a po wyciągnięciu torebek, rozpuścić w niej żelatynę. Dodać słodzik. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wylać na brytfankę silikonową. Brytfanka musi być na tyle duża, aby warstwa galaretki nie przekroczyła 3 mm wysokości (moja miała 20 cm średnicy). Odstawić do stężenia.

    Masa czekoladowa
    Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Masa musi mieć konsystencję miękkiego masła. Gdyby była zbyt gęsta dodać jeszcze płynnego mleka.

    Etap końcowy
    Na płaską stronę wystudzonego ciasteczka kłaść keks z masy i do niego przyklejać małą, okrągłą galaretkę (wyciętą np. kieliszkiem do wódki – musi mieć mniejszą średnice niż ciasteczko). Następnie całość pokrywać masą czekoladową. Odstawić na dwie godziny w kuchni, do zaschnięcia masy czekoladowej.

    Komentarze

    Ikona komentarza Aga (dodano: 06-05-2011)
    Faktycznie, zgubiłam w opisie (już poprawione). Jak dobrze pamiętam to dałam właśnie 2-3 łyżki, żeby masę lekko rozrzedzić.
    Ikona komentarza Chat Nati Lulu (dodano: 05-05-2011)
    Ile należy dodać płynnego mleka do biszkoptów? bo w wykonaniu jest o nim mowa a w sładnikach nie mogę się doszukać.Dziekuję za odpowiedz
    Ikona komentarza Aga (dodano: 27-04-2011)
    2 łyżeczki żelatyny do galaretki, przepraszam za przeoczenie, już poprawiłam
    Ikona komentarza Chat Nati Lulu (dodano: 27-04-2011)
    A ile tej żelatynki do galaretki? ;)
    Ikona komentarza Aga (dodano: 14-04-2011)
    Jeżeli czekolada na wierzchu jest dobrze rozsmarowana, to porządnie skleja ciastko po wyschnięciu. Ciastka, które mi zostały, nosiłam przez następne dwa dni do pracy (zapakowane w małe pudełko) i się nie rozwaliły podczas transportu. Pozdrawiam.
    Ikona komentarza Chat Nati Lulu (dodano: 14-04-2011)
    czy nadają się do zabrania w podróż jak zwykłe delicje czy się rozwalą
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.