Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 12-03-2011
Deser kawowy z bitą śmietaną
Ulubione 34
Przepis na ten kawowy smakołyk z bitą śmietaną znalazłam ostatnio w „Wyborczej”, ale musiałam go przerobić do wersji dukanowskiej. Wyszedł na prawdę smaczny deser. Ciemne warstwy są tylko lekko słodkie, natomiast biały wierzch smakuje jak prawdziwa, słodziutka bita śmietana! No i najważniejsze – deser można jeść we wszystkich fazach diety!
© Aga
Składniki (2 porcje)

Warstwa ciemnobrązowa

  •  150 ml mocnej, gorącej kawy
  •  1 łyżeczka żelatyny
  •  szczypta kardamonu i cynamonu
  •  4 tabletki słodziku

    Warstwa jasnobrązowa

  •  100 ml mleka 0-0,5%
  •  4 krople aromatu rumowego
  •  3 łyżeczki mocnej, gorącej kawy
  •  1 łyżeczka żelatyny
  •  2 tabletki słodziku

    Warstwa biała

  •  4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  150 g serka homogenizowanego 0-5%
  •  100 ml mleka 0-0,5%
  •  1 łyżeczka żelatyny
  •  4 łyżki słodziku w płynie
  • Sposób przyrządzenia

    Należy przygotować pierwszą, ciemną warstwę. Zaparzyć świeżą kawę, odlać z niej trzy łyżeczki (będą potrzebne do drugiej warstwy) a resztę posłodzić słodzikiem, przyprawić kardamonem i cynamonem. W tej mieszance rozpuścić żelatynę. Przestudzić i rozlać do dwóch wysokich szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia się żelatyny.

    W tym czasie zrobić drugą, jasno-brązową warstwę. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać aromat rumowy, pozostałe trzy łyżeczki kawy i słodzik. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie przelać do szklanek z ciemną warstwą. Wstawić znowu do lodówki.

    Na końcu trzecia, wierzchnia warstwa. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie w mikserze wymieszać mleko w proszku, serek homogenizowanych i słodzik w płynie. Dodać przestudzone mleko z żelatyną i jeszcze raz dobrze wymieszać. Pozostawić w miseczce do całkowitego stężenie się żelatyny, a następie załadować do szprycy i wycisnąć niczym bitą śmietanę w sprayu. Można ją też po prostu wylać na pozostałe warstwy, gdy jest już zimna, ale jeszcze płynna. Na końcu wstawić do lodówki jeszcze na jakieś 30 min.

    Podawać posypane odrobią kawy rozpuszczalnej.

    Dodatkowe zdjęcia
    Komentarze

    Ikona komentarza milazielinska (dodano: 07-06-2014)
    czy jest jakas alternatywa dla mleka w proszku ? mieszkam w niemczech i nigdzie nie moge go znalezc :( tylko mleko dla dzieci ...
    Ikona komentarza annjam (dodano: 21-09-2013)
    Czy ktoś wie ile powinnam dodać żelatyny, jeśli mam ją w listkach a nie w proszku? 12 listków to 20 g.
    Ikona komentarza Aga (dodano: 20-02-2013)
    Ja zaparzam "prawdziwą" kawę
    Ikona komentarza Olusia (dodano: 20-02-2013)
    hej a jakiej kawy użycie rozpuszczalnej czy sypanej.
    Ikona komentarza coolka (dodano: 12-02-2013)
    Pomysł genialny...co do smaku mam mieszane uczucia. Warstwa ciemnobrązowa jest zdecydowanie za mocna, następnym razem dodam kakao zamiast kawy. Warstwy jasnobrązowa i biała są pyszne.
    Ikona komentarza Zwola (dodano: 09-02-2013)
    Bardzo dobre, rodzina mi wyjadła, choć tylko ja na diecie jestem :-D
    Ikona komentarza Karina (dodano: 23-01-2013)
    Po prostu REWELACJA!
    Ikona komentarza zgrabulka90 (dodano: 18-09-2012)
    Pychaa Pychaa.! :) Też wkladalam do zamrazalki..:P
    Ale zamiast kawy dodalam kakao..:) Pychotka..:) Polecam.!
    Ikona komentarza (dodano: 08-08-2011)
    pycha!! Ja wstawiłam kolejne warstwy na chwile do zamrażarki to przyspiesza ich ścinanie i przy okazji zmniejsza czasochłonność deseru :-)
    Ikona komentarza (dodano: 17-03-2011)
    Bardzo dobry deser, tylko trochę czasochłonny
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.