Jak wiadomo, dieta proteinowa doktora Pierre’a Dukana zakłada konsumpcję tylko określonych produktów. Poniżej przedstawiona jest lista wszystkiego co można jeść w kolejnych fazach diety. Nie jest ona zapewne kompletna, ale najważniejsze informacje zostały zawarte.
Lista została opracowana na podstawie książki doktora Dukana Nie potrafię schudnąć oraz licznych francuskojęzycznych stron internetowych i publikacji dogłębnie opisujących Plan Protal.
Domyślnie - to co nie jest dozwolone, jest zabronione!
Wybierz fazę diety:
nazwa produktu | limitowana porcja dzienna? | produkt tolerowany? |
• agar-agar
(jako przyprawa, zamiennik żelatyny) |
||
• anchois (ryba)
(jako przyprawa) |
||
• anyż
(przyprawa) |
||
• aromaty
(jako przyprawa) |
||
• barwena (ryba) | ||
• bazylia
(przyprawa) |
||
• bażant | ||
• biały serek (5%) | 30g | |
• biały serek 0% | ||
• bulion drobiowy
(jako przyprawa) |
1/2 kostki | |
• bulion drobiowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• bulion wołowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• cebula
(w fazie A, P i C i 1 stopniu tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki) |
||
• cebula dymka
(jako przyprawa) |
||
• chili (w proszku)
(przyprawa) |
||
• chrzan (korzeń)
(przyprawa) |
||
• cielęcina (bez kości) | ||
• coca cola light | ||
• coca cola zero | ||
• curry
(przyprawa) |
||
• cynamon
(przyprawa) |
||
• cytryna
(jako przyprawa) |
||
• czarniak (ryba) | ||
• czosnek | ||
• czosnek niedźwiedzi
(jako przuprawa) |
||
• dorada (ryba) | ||
• dorsz (ryba) | ||
• drożdże świeże
(jako przyprawa) |
||
• drożdże w proszku
(jako przyprawa) |
||
• estragon
(przyprawa) |
||
• flądra (ryba) | ||
• gałka muszkatołowa
(przyprawa) |
||
• gambasy (krewetki) | ||
• garam masala
(przyprawa indyjska) |
||
• gardłosz atlantycki (ryba) | ||
• gołąb | ||
• goździki
(przyprawa) |
||
• guma do żucia bez cukru | ||
• halibut (ryba) | ||
• halibut wędzony | ||
• harissa
(przyprawa) |
||
• herbata (zwykła) | ||
• herbata owocowa
(jedna torebka to tylko 2,3g) |
||
• herbata ziołowa | ||
• homar | ||
• imbir
(przyprawa) |
||
• indyk | ||
• jagody goji (suszone bez cukru) | 1 łyżka fazy I, Ip i IV i stopnie 1 i 2; 2 łyżki faza IIpw i stopnie 3,4,5; 3 łyżki faza III i stopnie 6 i 7 | |
• jajka kurze | ||
• jajka przepiórcze | ||
• jeżokrab | ||
• jogurt grecki 0% | ||
• jogurt naturalny 0% | ||
• jogurt smakowy 0% | ||
• kalmary | ||
• kapary
(jako przyprawa) |
||
• kardamon
(przyprawa) |
||
• karmazyn (ryba) | ||
• kawa mielona | ||
• kawa rozpuszczalna
(jako przyprawa) |
||
• keczup dietetyczny (bez cukru)
(jako przyprawa) |
2 łyżeczki | |
• kefir 0,5% | ||
• kefir 0% | ||
• kminek
(przyprawa) |
||
• kolendra
(przyprawa) |
||
• koncentrat pomidorowy
(jako przyprawa) |
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli | |
• konina | ||
• koper
(jako przyprawa) |
||
• koper włoski
(jako przyprawa) |
||
• kraby | ||
• krewetki | ||
• królik | ||
• kura (bez skóry) | ||
• kurczak | ||
• kurczak wędzony
(bez skóry) |
||
• kurkuma
(przyprawa) |
||
• kuropatwa | ||
• labraks (ryba) | ||
• langusta | ||
• len odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• leszcz (ryba) | ||
• ligawa wołowa | ||
• limanda (ryba) | ||
• limonka
(jako przyprawa) |
||
• liść laurowy
(jako przyprawa) |
||
• łosoś świeży | ||
• łosoś wędzony | ||
• łupacz (ryba) | ||
• majeranek
(jako przyprawa) |
||
• makaron konjac (shirataki) | ||
• makrela wędzona | ||
• małże (mule) | ||
• maślanka (chuda) | ||
• mączka guarowa (guma guar)
(jako przyprawa) |
||
• mątwy (kałamarnice) | ||
• merlan - witlinek (ryba) | ||
• miecznik - włócznik (ryba) | ||
• mięta
(jako przyprawa lub do picia) |
||
• mintaj (ryba) | ||
• mleko 0,5% | ||
• mleko 0% | ||
• mleko odtłuszczone w proszku
(jako przyprawa) |
maks. 3 łyżki dziennie | |
• morszczuk (ryba) | ||
• muszle św. Jakuba (przegrzebki) | ||
• musztarda
(jako przyprawa) |
||
• nerki cielęce | ||
• nori (wodorosty)
(w arkuszach, jako przyprawa) |
||
• ocet
(jako przyprawa) |
||
• ogórki konserwowe
(w fazach I, IIp i III oraz w 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• okoń (ryba) | ||
• olej parafinowy
(jako przyprawa - nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!) |
||
• omułki jadalne | ||
• oregano
(przyprawa) |
||
• ostrygi | ||
• ośmiorniczki | ||
• otręby orkiszowe
(zamiennik dla otrębów pszennych) |
1 łyżka | |
• otręby owsiane | 3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki) | |
• otręby pszenne | 1 łyżka | |
• ozorek cielęcy | ||
• ozorek jagnięcy | ||
• panga (ryba) | ||
• papryczka pepperoni
(jako przyprawa) |
||
• papryka słodka
(jako przyprawa) |
||
• perliczka | ||
• pieprz
(przyprawa) |
||
• pieprz cayenne
(przyprawa) |
||
• pietruszka (natka)
(w fazach I, IIp i IV oraz na 1 stopniu, tylko jako przyprawa) |
||
• płaszczka (ryba) | ||
• polędwica wołowa | ||
• proszek do pieczenia
(jako przyprawa) |
||
• protifar (białko w proszku)
(jako przyprawa, zamiennik dla skrobi) |
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g) | |
• przepiórka | ||
• przyprawa do pierników | ||
• pstrąg (ryba) | ||
• raki | ||
• rostbef | ||
• rozmaryn
(przyprawa) |
||
• rumsztyk | ||
• sandacz (ryba) | ||
• sardynki (ryba)
(w wodzie) |
||
• sarnina | ||
• schweppes light
(jako przyprawa) |
||
• serca drobiowe (podroby) | ||
• serek topiony bez tłuszczu | ||
• serek wiejski chudy (3%) | ||
• skórka z cytryny
(jako przyprawa) |
||
• skórka z pomarańczy
(jako przyprawa) |
||
• słodzik | nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie | |
• soda oczyszczona
(jako przyprawa) |
||
• sola (ryba) | ||
• sos sojowy
(jako przyprawa) |
||
• sól
(jako przyprawa, nienadużywać) |
||
• stévia (słodzik)
(jako przyprawa) |
||
• strusina (mięso strusia) | ||
• strzępiel (ryba) | ||
• surimi (paluszki krabowe) | nie przejadać się! | |
• szafran
(przyprawa) |
||
• szalotka
(w fazach I, IIp, IV, oraz na 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• szczupak | ||
• szczypiorek
(w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa) |
||
• szynka wieprzowa chuda
((maks. 4% tłuszczu)) |
nie przejadać się! | |
• szynka z indyka | ||
• szynka z indyka wędzona | ||
• szynka z kurczaka | ||
• śledź marynowany | ||
• śledź świeży (ryba) | ||
• ślimaki | ||
• tabasco
(przyprawa) |
||
• tępogłów | ||
• tofu | ||
• trawa cytrynowa
(jako przyprawa) |
||
• trąbik (ślimak morski) | ||
• tuńczyk świeży (ryba) | ||
• tuńczyk w puszce
(w sosie własnym) |
||
• turbot (ryba) | ||
• twaróg chudy 0-0,5% | ||
• tymianek
(przyprawa) |
||
• wanilia
(przyprawa - świeża albo w proszku) |
||
• wasabi
(jako przyprawa) |
||
• wątróbka cielęca (podroby) | ||
• wątróbka drobiowa (podroby) | ||
• woda | ||
• woda gazowana | ||
• wody smakowe | ||
• wołowina | ||
• zaprawa owocowa do napojów
(słodzona słodzikiem) |
100 ml dziennie |
![]() |
• ziele angielskie
(przyprawa) |
||
• zioła prowansalskie
(przyprawa) |
||
• żabie udka | ||
• żeberka cielęce (bez skóry) | ||
• żelatyna
(jako przyprawa) |
nazwa produktu | limitowana porcja dzienna? | produkt tolerowany? |
• actimel naturalny 0% | 1 porcja |
![]() |
• agar-agar
(jako przyprawa, zamiennik żelatyny) |
||
• algi | ||
• anchois (ryba)
(jako przyprawa) |
||
• anyż
(przyprawa) |
||
• aromaty
(jako przyprawa) |
||
• barwena (ryba) | ||
• bazylia
(przyprawa) |
||
• bażant | ||
• biały serek (5%) | 30g | |
• biały serek 0% | ||
• bulion drobiowy
(jako przyprawa) |
1/2 kostki | |
• bulion drobiowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• bulion wołowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• camembert 12% | 5g | |
• camembert 5% | 15g | |
• cebula
(w fazie A, P i C i 1 stopniu tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki) |
||
• cebula dymka
(jako przyprawa) |
||
• chili (w proszku)
(przyprawa) |
||
• chrzan (korzeń)
(przyprawa) |
||
• cielęcina (bez kości) | ||
• coca cola light | ||
• coca cola zero | ||
• curry
(przyprawa) |
||
• cynamon
(przyprawa) |
||
• cytryna
(jako przyprawa) |
||
• czarniak (ryba) | ||
• czosnek | ||
• czosnek niedźwiedzi
(jako przuprawa) |
||
• dorada (ryba) | ||
• dorsz (ryba) | ||
• drożdże świeże
(jako przyprawa) |
||
• drożdże w proszku
(jako przyprawa) |
||
• estragon
(przyprawa) |
||
• flądra (ryba) | ||
• gałka muszkatołowa
(przyprawa) |
||
• gambasy (krewetki) | ||
• garam masala
(przyprawa indyjska) |
||
• gardłosz atlantycki (ryba) | ||
• gołąb | ||
• goździki
(przyprawa) |
||
• guma do żucia bez cukru | ||
• halibut (ryba) | ||
• halibut wędzony | ||
• harissa
(przyprawa) |
||
• herbata (zwykła) | ||
• herbata owocowa
(jedna torebka to tylko 2,3g) |
||
• herbata ziołowa | ||
• homar | ||
• imbir
(przyprawa) |
||
• indyk | ||
• jagody goji (suszone bez cukru) | 1 łyżka fazy I, Ip i IV i stopnie 1 i 2; 2 łyżki faza IIpw i stopnie 3,4,5; 3 łyżki faza III i stopnie 6 i 7 | |
• jajka kurze | ||
• jajka przepiórcze | ||
• jeżokrab | ||
• jogurt grecki 0% | ||
• jogurt naturalny 0% | ||
• jogurt smakowy 0% | ||
• jogurt sojowy naturalny | 1 kubeczek |
![]() |
• kakao gorzkie, odtłuszczone | 2 łyżeczki |
![]() |
• kalmary | ||
• kapary
(jako przyprawa) |
||
• kardamon
(przyprawa) |
||
• karmazyn (ryba) | ||
• karob odtłuszczony
(jako przyprawa, zamiennik kakao) |
1 łyżeczka |
![]() |
• kawa mielona | ||
• kawa rozpuszczalna
(jako przyprawa) |
||
• kawa zbożowa (do picia) | 1 łyżeczka |
![]() |
• keczup dietetyczny (bez cukru)
(jako przyprawa) |
2 łyżeczki | |
• kefir 0,5% | ||
• kefir 0% | ||
• kminek
(przyprawa) |
||
• kolendra
(przyprawa) |
||
• koncentrat pomidorowy
(jako przyprawa) |
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli | |
• konina | ||
• koper
(jako przyprawa) |
||
• koper włoski
(jako przyprawa) |
||
• kostka rosołowa drobiowa
(przyprawa) |
||
• kostka rosołowa mięsna | ||
• kostka rosołowa warzywna | ||
• kraby | ||
• krewetki | ||
• królik | ||
• kura (bez skóry) | ||
• kurczak | ||
• kurczak wędzony
(bez skóry) |
||
• kurkuma
(przyprawa) |
||
• kuropatwa | ||
• labraks (ryba) | ||
• langusta | ||
• len odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• leszcz (ryba) | ||
• ligawa wołowa | ||
• limanda (ryba) | ||
• limonka
(jako przyprawa) |
||
• liść laurowy
(jako przyprawa) |
||
• łosoś świeży | ||
• łosoś wędzony | ||
• łupacz (ryba) | ||
• majeranek
(jako przyprawa) |
||
• makaron konjac (shirataki) | ||
• makrela wędzona | ||
• małże (mule) | ||
• maślanka (chuda) | ||
• mączka guarowa (guma guar)
(jako przyprawa) |
||
• mąka sojowa odtłuszczona | 20g (1 łyżka + 1 łyżeczka) |
![]() |
• mątwy (kałamarnice) | ||
• merlan - witlinek (ryba) | ||
• miecznik - włócznik (ryba) | ||
• mięta
(jako przyprawa lub do picia) |
||
• mintaj (ryba) | ||
• mleko 0,5% | ||
• mleko 0% | ||
• mleko kokosowe chude | 20 cl |
![]() |
• mleko odtłuszczone w proszku
(jako przyprawa) |
maks. 3 łyżki dziennie | |
• mleko skondensowane bez cukru, odtłuszczone | 100 ml dziennie |
![]() |
• mleko sojowe | 30cl |
![]() |
• morszczuk (ryba) | ||
• muszle św. Jakuba (przegrzebki) | ||
• musztarda
(jako przyprawa) |
||
• nerki cielęce | ||
• nori (wodorosty)
(w arkuszach, jako przyprawa) |
||
• ocet
(jako przyprawa) |
||
• ogórki konserwowe
(w fazach I, IIp i III oraz w 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• okoń (ryba) | ||
• olej
(z I tłoczenia, jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• olej parafinowy
(jako przyprawa - nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!) |
||
• oliwa z oliwek
(jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• omułki jadalne | ||
• oregano
(przyprawa) |
||
• ostrygi | ||
• ośmiorniczki | ||
• otręby orkiszowe
(zamiennik dla otrębów pszennych) |
1 łyżka | |
• otręby owsiane | 3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki) | |
• otręby pszenne | 1 łyżka | |
• ozorek cielęcy | ||
• ozorek jagnięcy | ||
• panga (ryba) | ||
• papryczka pepperoni
(jako przyprawa) |
||
• papryka słodka
(jako przyprawa) |
||
• parówki drobiowe
(najlepiej te dla dzieci) |
50g |
![]() |
• perliczka | ||
• pieprz
(przyprawa) |
||
• pieprz cayenne
(przyprawa) |
||
• pietruszka (natka)
(w fazach I, IIp i IV oraz na 1 stopniu, tylko jako przyprawa) |
||
• płaszczka (ryba) | ||
• polędwica wołowa | ||
• proszek do pieczenia
(jako przyprawa) |
||
• protifar (białko w proszku)
(jako przyprawa, zamiennik dla skrobi) |
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g) | |
• przepiórka | ||
• przyprawa do pierników | ||
• pstrąg (ryba) | ||
• raki | ||
• rostbef | ||
• rozmaryn
(przyprawa) |
||
• rumsztyk | ||
• sandacz (ryba) | ||
• sardynki (ryba)
(w wodzie) |
||
• sarnina | ||
• schweppes light
(jako przyprawa) |
||
• ser żółty odchudzony (maks. 7%) | 30g |
![]() |
• serca drobiowe (podroby) | ||
• serek topiony bez tłuszczu | ||
• serek wiejski chudy (3%) | ||
• sezam (ziarna)
(jako przyprawa) |
||
• skórka z cytryny
(jako przyprawa) |
||
• skórka z pomarańczy
(jako przyprawa) |
||
• skrobia kukurydziana (maizena) | 30g (2 łyżki stołowe) w fazie II i 45g (3 łyżki stołowe) w fazie III |
![]() |
• słodzik | nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie | |
• soda oczyszczona
(jako przyprawa) |
||
• sojowe kotlety
(suszone, do namaczania) |
50g tygodniowo |
![]() |
• sojowe steki
(na patelnię) |
1 kotlet | |
• sok pomidorowy
(bez soli i cukru) |
||
• sola (ryba) | ||
• sos sojowy
(jako przyprawa) |
||
• sos sojowy słodki | 1 łyżeczka (5g) |
![]() |
• sól
(jako przyprawa, nienadużywać) |
||
• stévia (słodzik)
(jako przyprawa) |
||
• strusina (mięso strusia) | ||
• strzępiel (ryba) | ||
• surimi (paluszki krabowe) | nie przejadać się! | |
• szafran
(przyprawa) |
||
• szalotka
(w fazach I, IIp, IV, oraz na 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• szczupak | ||
• szczypiorek
(w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa) |
||
• szynka wieprzowa chuda
((maks. 4% tłuszczu)) |
nie przejadać się! | |
• szynka z indyka | ||
• szynka z indyka wędzona | ||
• szynka z kurczaka | ||
• śledź marynowany | ||
• śledź świeży (ryba) | ||
• ślimaki | ||
• śmietana odtłuszczona (3%) | 30g |
![]() |
• tabasco
(przyprawa) |
||
• tempeh (pasta z ugotowanej soi) | 50g |
![]() |
• tępogłów | ||
• tofu | ||
• trawa cytrynowa
(jako przyprawa) |
||
• trąbik (ślimak morski) | ||
• tuńczyk świeży (ryba) | ||
• tuńczyk w puszce
(w sosie własnym) |
||
• turbot (ryba) | ||
• twaróg chudy 0-0,5% | ||
• tymianek
(przyprawa) |
||
• wanilia
(przyprawa - świeża albo w proszku) |
||
• wasabi
(jako przyprawa) |
||
• wątróbka cielęca (podroby) | ||
• wątróbka drobiowa (podroby) | ||
• wino białe wytrawne
(jako przyprawa) |
3 łyżki |
![]() |
• wino czerwone wytrawne
(jako przyprawa) |
3 łyżki |
![]() |
• woda | ||
• woda gazowana | ||
• wody smakowe | ||
• wołowina | ||
• zaprawa owocowa do napojów
(słodzona słodzikiem) |
100 ml dziennie |
![]() |
• ziele angielskie
(przyprawa) |
||
• zioła prowansalskie
(przyprawa) |
||
• żabie udka | ||
• żeberka cielęce (bez skóry) | ||
• żelatyna
(jako przyprawa) |
nazwa produktu | limitowana porcja dzienna? | produkt tolerowany? |
• actimel naturalny 0% | 1 porcja |
![]() |
• agar-agar
(jako przyprawa, zamiennik żelatyny) |
||
• algi | ||
• anchois (ryba)
(jako przyprawa) |
||
• anyż
(przyprawa) |
||
• aromaty
(jako przyprawa) |
||
• bakłażan | ||
• barwena (ryba) | ||
• bazylia
(przyprawa) |
||
• bażant | ||
• biały serek (5%) | 30g | |
• biały serek 0% | ||
• boćwina | ||
• borowik świeży
(podgrzybki, prawdziwki) |
||
• brokuły | ||
• brukiew | ||
• brukselka | ||
• bulion drobiowy
(jako przyprawa) |
1/2 kostki | |
• bulion drobiowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• bulion wołowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• buraki | 1 porcja |
![]() |
• camembert 12% | 5g | |
• camembert 5% | 15g | |
• cebula
(w fazie A, P i C i 1 stopniu tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki) |
||
• cebula dymka
(jako przyprawa) |
||
• chili (surowa) | ||
• chili (w proszku)
(przyprawa) |
||
• chrzan (korzeń)
(przyprawa) |
||
• cielęcina (bez kości) | ||
• coca cola light | ||
• coca cola zero | ||
• cukinia | ||
• curry
(przyprawa) |
||
• cykoria | ||
• cynamon
(przyprawa) |
||
• cytryna
(jako przyprawa) |
||
• czarniak (ryba) | ||
• czosnek | ||
• czosnek niedźwiedzi
(jako przuprawa) |
||
• dorada (ryba) | ||
• dorsz (ryba) | ||
• drożdże świeże
(jako przyprawa) |
||
• drożdże w proszku
(jako przyprawa) |
||
• dynia | ||
• endywia | ||
• estragon
(przyprawa) |
||
• fasolka szparagowa | ||
• flądra (ryba) | ||
• gałka muszkatołowa
(przyprawa) |
||
• gambasy (krewetki) | ||
• garam masala
(przyprawa indyjska) |
||
• gardłosz atlantycki (ryba) | ||
• gazpacho
(gotowiec z kartonika lub słoika) |
1 szklanka |
![]() |
• gołąb | ||
• goździki
(przyprawa) |
||
• groszek cukrowy
(młody w strączkach) |
||
• grzyby marynowane (różne) | ||
• grzyby suszone (mieszanka) | ||
• guma do żucia bez cukru | ||
• halibut (ryba) | ||
• halibut wędzony | ||
• harissa
(przyprawa) |
||
• herbata (zwykła) | ||
• herbata owocowa
(jedna torebka to tylko 2,3g) |
||
• herbata ziołowa | ||
• homar | ||
• imbir
(przyprawa) |
||
• indyk | ||
• jagody goji (suszone bez cukru) | 1 łyżka fazy I, Ip i IV i stopnie 1 i 2; 2 łyżki faza IIpw i stopnie 3,4,5; 3 łyżki faza III i stopnie 6 i 7 | |
• jajka kurze | ||
• jajka przepiórcze | ||
• jeżokrab | ||
• jogurt grecki 0% | ||
• jogurt naturalny 0% | ||
• jogurt smakowy 0% | ||
• jogurt sojowy naturalny | 1 kubeczek |
![]() |
• kakao gorzkie, odtłuszczone | 2 łyżeczki |
![]() |
• kalafior | ||
• kalarepa | ||
• kalmary | ||
• kapary
(jako przyprawa) |
||
• kapusta biała | ||
• kapusta czerwona | ||
• kapusta kiszona | ||
• kapusta pekińska | ||
• karczochy | ||
• kardamon
(przyprawa) |
||
• karmazyn (ryba) | ||
• karob odtłuszczony
(jako przyprawa, zamiennik kakao) |
1 łyżeczka |
![]() |
• kawa mielona | ||
• kawa rozpuszczalna
(jako przyprawa) |
||
• kawa zbożowa (do picia) | 1 łyżeczka |
![]() |
• keczup dietetyczny (bez cukru)
(jako przyprawa) |
2 łyżeczki | |
• kefir 0,5% | ||
• kefir 0% | ||
• kiełki soi | ||
• kminek
(przyprawa) |
||
• kolendra
(przyprawa) |
||
• koncentrat pomidorowy
(jako przyprawa) |
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli | |
• konina | ||
• koper
(jako przyprawa) |
||
• koper włoski
(jako przyprawa) |
||
• kostka rosołowa drobiowa
(przyprawa) |
||
• kostka rosołowa mięsna | ||
• kostka rosołowa warzywna | ||
• kraby | ||
• krewetki | ||
• królik | ||
• kura (bez skóry) | ||
• kurczak | ||
• kurczak wędzony
(bez skóry) |
||
• kurkuma
(przyprawa) |
||
• kuropatwa | ||
• labraks (ryba) | ||
• langusta | ||
• len odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• leszcz (ryba) | ||
• ligawa wołowa | ||
• limanda (ryba) | ||
• limonka
(jako przyprawa) |
||
• liść laurowy
(jako przyprawa) |
||
• łosoś świeży | ||
• łosoś wędzony | ||
• łupacz (ryba) | ||
• majeranek
(jako przyprawa) |
||
• makaron konjac (shirataki) | ||
• makrela wędzona | ||
• małże (mule) | ||
• marchewka
(nie przejadać się) |
1 porcja | |
• maślanka (chuda) | ||
• mączka guarowa (guma guar)
(jako przyprawa) |
||
• mąka sojowa odtłuszczona | 20g (1 łyżka + 1 łyżeczka) |
![]() |
• mątwy (kałamarnice) | ||
• merlan - witlinek (ryba) | ||
• miecznik - włócznik (ryba) | ||
• mięta
(jako przyprawa lub do picia) |
||
• mintaj (ryba) | ||
• mleko 0,5% | ||
• mleko 0% | ||
• mleko kokosowe chude | 20 cl |
![]() |
• mleko odtłuszczone w proszku
(jako przyprawa) |
maks. 3 łyżki dziennie | |
• mleko skondensowane bez cukru, odtłuszczone | 100 ml dziennie |
![]() |
• mleko sojowe | 30cl |
![]() |
• morszczuk (ryba) | ||
• muszle św. Jakuba (przegrzebki) | ||
• musztarda
(jako przyprawa) |
||
• nerki cielęce | ||
• nori (wodorosty)
(w arkuszach, jako przyprawa) |
||
• ocet
(jako przyprawa) |
||
• ogórek świeży | ||
• ogórki kiszone | ||
• ogórki konserwowe
(w fazach I, IIp i III oraz w 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• okoń (ryba) | ||
• olej
(z I tłoczenia, jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• olej parafinowy
(jako przyprawa - nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!) |
||
• oliwa z oliwek
(jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• omułki jadalne | ||
• oregano
(przyprawa) |
||
• ostrygi | ||
• ośmiorniczki | ||
• otręby orkiszowe
(zamiennik dla otrębów pszennych) |
1 łyżka | |
• otręby owsiane | 3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki) | |
• otręby pszenne | 1 łyżka | |
• ozorek cielęcy | ||
• ozorek jagnięcy | ||
• panga (ryba) | ||
• papryczka pepperoni
(jako przyprawa) |
||
• papryka słodka
(jako przyprawa) |
||
• papryka świeża | ||
• parówki drobiowe
(najlepiej te dla dzieci) |
50g |
![]() |
• pasternak | ||
• patison | ||
• perliczka | ||
• pędy bambusa | ||
• pieczarki | ||
• pieczarki brunatne (portabello) | ||
• pieprz
(przyprawa) |
||
• pieprz cayenne
(przyprawa) |
||
• pietruszka (korzeń) | ||
• pietruszka (natka)
(w fazach I, IIp i IV oraz na 1 stopniu, tylko jako przyprawa) |
||
• płaszczka (ryba) | ||
• polędwica wołowa | ||
• pomidory | ||
• pomidory w puszce | ||
• por | ||
• proszek do pieczenia
(jako przyprawa) |
||
• protifar (białko w proszku)
(jako przyprawa, zamiennik dla skrobi) |
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g) | |
• przepiórka | ||
• przyprawa do pierników | ||
• pstrąg (ryba) | ||
• rabarbar | ||
• raki | ||
• rostbef | ||
• roszponka | ||
• rozmaryn
(przyprawa) |
||
• rumsztyk | ||
• rzepa | ||
• rzodkiewki | ||
• sałata | ||
• sandacz (ryba) | ||
• sardynki (ryba)
(w wodzie) |
||
• sarnina | ||
• schweppes light
(jako przyprawa) |
||
• seler | ||
• seler naciowy | ||
• ser żółty odchudzony (maks. 7%) | 30g |
![]() |
• serca drobiowe (podroby) | ||
• serce palmy | ||
• serek topiony bez tłuszczu | ||
• serek wiejski chudy (3%) | ||
• sezam (ziarna)
(jako przyprawa) |
||
• skórka z cytryny
(jako przyprawa) |
||
• skórka z pomarańczy
(jako przyprawa) |
||
• skrobia kukurydziana (maizena) | 30g (2 łyżki stołowe) w fazie II i 45g (3 łyżki stołowe) w fazie III |
![]() |
• słodzik | nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie | |
• soda oczyszczona
(jako przyprawa) |
||
• sojowe kotlety
(suszone, do namaczania) |
50g tygodniowo |
![]() |
• sojowe steki
(na patelnię) |
1 kotlet | |
• sok pomidorowy
(bez soli i cukru) |
||
• sola (ryba) | ||
• sos sojowy
(jako przyprawa) |
||
• sos sojowy słodki | 1 łyżeczka (5g) |
![]() |
• sól
(jako przyprawa, nienadużywać) |
||
• stévia (słodzik)
(jako przyprawa) |
||
• strusina (mięso strusia) | ||
• strzępiel (ryba) | ||
• surimi (paluszki krabowe) | nie przejadać się! | |
• szafran
(przyprawa) |
||
• szalotka
(w fazach I, IIp, IV, oraz na 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• szczupak | ||
• szczypiorek
(w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa) |
||
• szparagi | ||
• szpinak | ||
• szynka wieprzowa chuda
((maks. 4% tłuszczu)) |
nie przejadać się! | |
• szynka z indyka | ||
• szynka z indyka wędzona | ||
• szynka z kurczaka | ||
• śledź marynowany | ||
• śledź świeży (ryba) | ||
• ślimaki | ||
• śmietana odtłuszczona (3%) | 30g |
![]() |
• tabasco
(przyprawa) |
||
• tempeh (pasta z ugotowanej soi) | 50g |
![]() |
• tępogłów | ||
• tofu | ||
• trawa cytrynowa
(jako przyprawa) |
||
• trąbik (ślimak morski) | ||
• tuńczyk świeży (ryba) | ||
• tuńczyk w puszce
(w sosie własnym) |
||
• turbot (ryba) | ||
• twaróg chudy 0-0,5% | ||
• tymianek
(przyprawa) |
||
• wanilia
(przyprawa - świeża albo w proszku) |
||
• wasabi
(jako przyprawa) |
||
• wątróbka cielęca (podroby) | ||
• wątróbka drobiowa (podroby) | ||
• wino białe wytrawne
(jako przyprawa) |
3 łyżki |
![]() |
• wino czerwone wytrawne
(jako przyprawa) |
3 łyżki |
![]() |
• woda | ||
• woda gazowana | ||
• wody smakowe | ||
• wołowina | ||
• zaprawa owocowa do napojów
(słodzona słodzikiem) |
100 ml dziennie |
![]() |
• ziele angielskie
(przyprawa) |
||
• zioła prowansalskie
(przyprawa) |
||
• żabie udka | ||
• żeberka cielęce (bez skóry) | ||
• żelatyna
(jako przyprawa) |
nazwa produktu | limitowana porcja dzienna? | produkt tolerowany? |
• actimel naturalny 0% | 1 porcja |
![]() |
• agar-agar
(jako przyprawa, zamiennik żelatyny) |
||
• algi | ||
• ananas | 1 porcja* | |
• anchois (ryba)
(jako przyprawa) |
||
• anyż
(przyprawa) |
||
• arbuz | 1 porcja* | |
• aromaty
(jako przyprawa) |
||
• bakłażan | ||
• barwena (ryba) | ||
• bazylia
(przyprawa) |
||
• bażant | ||
• biały serek (5%) | 30g | |
• biały serek 0% | ||
• boćwina | ||
• borowik świeży
(podgrzybki, prawdziwki) |
||
• borówki | 1 porcja* | |
• brokuły | ||
• brukiew | ||
• brukselka | ||
• brzoskinie | 1 porcja* | |
• budyń na skrobi bez cukru | ||
• bulgur | 2 razy w tygodniu** | |
• bulion drobiowy
(jako przyprawa) |
1/2 kostki | |
• bulion drobiowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• bulion wołowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• buraki | 1 porcja |
![]() |
• camembert | ||
• camembert 12% | 5g | |
• camembert 5% | 15g | |
• cebula
(w fazie A, P i C i 1 stopniu tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki) |
||
• cebula dymka
(jako przyprawa) |
||
• chili (surowa) | ||
• chili (w proszku)
(przyprawa) |
||
• chleb pełnoziarnisty (żytni) | 2 kromki | |
• chleb razowy (żytni) | 2 kromki | |
• chrzan (korzeń)
(przyprawa) |
||
• cieciorka | ||
• cielęcina (bez kości) | ||
• coca cola light | ||
• coca cola zero | ||
• cukinia | ||
• curry
(przyprawa) |
||
• cykoria | ||
• cynamon
(przyprawa) |
||
• cytryna
(jako przyprawa) |
||
• czarniak (ryba) | ||
• czosnek | ||
• czosnek niedźwiedzi
(jako przuprawa) |
||
• dorada (ryba) | ||
• dorsz (ryba) | ||
• drożdże świeże
(jako przyprawa) |
||
• drożdże w proszku
(jako przyprawa) |
||
• dynia | ||
• endywia | ||
• estragon
(przyprawa) |
||
• fasolka szparagowa | ||
• feta light (10%) | 20g |
![]() |
• flądra (ryba) | ||
• gałka muszkatołowa
(przyprawa) |
||
• gambasy (krewetki) | ||
• garam masala
(przyprawa indyjska) |
||
• gardłosz atlantycki (ryba) | ||
• gazpacho
(gotowiec z kartonika lub słoika) |
1 szklanka |
![]() |
• gołąb | ||
• goździki
(przyprawa) |
||
• grejpfrut | 1 porcja* | |
• groch suszony | 2 razy w tygodniu** | |
• groszek cukrowy
(młody w strączkach) |
||
• groszek zielony
(świeży / mrożony) |
2 razy w tygodniu** | |
• gruszki | 1 porcja* | |
• grzyby marynowane (różne) | ||
• grzyby suszone (mieszanka) | ||
• guma do żucia bez cukru | ||
• halibut (ryba) | ||
• halibut wędzony | ||
• harissa
(przyprawa) |
||
• herbata (zwykła) | ||
• herbata owocowa
(jedna torebka to tylko 2,3g) |
||
• herbata ziołowa | ||
• homar | ||
• imbir
(przyprawa) |
||
• indyk | ||
• jabłka | 1 porcja* | |
• jagody | 1 porcja* | |
• jagody goji (suszone bez cukru) | 1 łyżka fazy I, Ip i IV i stopnie 1 i 2; 2 łyżki faza IIpw i stopnie 3,4,5; 3 łyżki faza III i stopnie 6 i 7 | |
• jajka kurze | ||
• jajka przepiórcze | ||
• jeżokrab | ||
• jeżyny | 1 porcja* | |
• jogurt 0% z kawałkami owoców | 2 kubeczki |
![]() |
• jogurt grecki 0% | ||
• jogurt naturalny 0% | ||
• jogurt smakowy 0% | ||
• jogurt sojowy naturalny | 1 kubeczek |
![]() |
• kakao gorzkie, odtłuszczone | 2 łyżeczki |
![]() |
• kalafior | ||
• kalarepa | ||
• kalmary | ||
• kapary
(jako przyprawa) |
||
• kapusta biała | ||
• kapusta czerwona | ||
• kapusta kiszona | ||
• kapusta pekińska | ||
• karczochy | ||
• kardamon
(przyprawa) |
||
• karmazyn (ryba) | ||
• karob odtłuszczony
(jako przyprawa, zamiennik kakao) |
1 łyżeczka |
![]() |
• kasza manna | 2 razy w tygodniu**, porcja nie więcej niż 200 g | |
• kawa mielona | ||
• kawa rozpuszczalna
(jako przyprawa) |
||
• kawa rozpuszczalna (do picia) | ||
• kawa zbożowa (do picia) | 1 łyżeczka |
![]() |
• keczup dietetyczny (bez cukru)
(jako przyprawa) |
2 łyżeczki | |
• kefir 0,5% | ||
• kefir 0% | ||
• kiełki soi | ||
• kiwi | 1 porcja* | |
• kminek
(przyprawa) |
||
• kolendra
(przyprawa) |
||
• koncentrat pomidorowy
(jako przyprawa) |
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli | |
• konina | ||
• koper
(jako przyprawa) |
||
• koper włoski
(jako przyprawa) |
||
• kostka rosołowa drobiowa
(przyprawa) |
||
• kostka rosołowa mięsna | ||
• kostka rosołowa warzywna | ||
• kraby | ||
• krewetki | ||
• królik | ||
• kukurydza | 2 razy w tygodniu** | |
• kumkwat | 1 porcja* | |
• kura (bez skóry) | ||
• kurczak | ||
• kurczak wędzony
(bez skóry) |
||
• kurkuma
(przyprawa) |
||
• kuropatwa | ||
• labraks (ryba) | ||
• langusta | ||
• len odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• leszcz (ryba) | ||
• ligawa wołowa | ||
• limanda (ryba) | ||
• limonka
(jako przyprawa) |
||
• liść laurowy
(jako przyprawa) |
||
• lychee | 1 porcja* | |
• łosoś świeży | ||
• łosoś wędzony | ||
• łupacz (ryba) | ||
• majeranek
(jako przyprawa) |
||
• makaron | 2 razy w tygodniu** | |
• makaron konjac (shirataki) | ||
• makrela wędzona | ||
• maliny | 1 porcja* | |
• małże (mule) | ||
• mandarynki | 1 porcja* | |
• mango | 1 porcja* | |
• marchewka
(nie przejadać się) |
1 porcja | |
• maślanka (chuda) | ||
• mączka guarowa (guma guar)
(jako przyprawa) |
||
• mąka sojowa odtłuszczona | 20g (1 łyżka + 1 łyżeczka) |
![]() |
• mątwy (kałamarnice) | ||
• melon | 1 porcja | |
• merlan - witlinek (ryba) | ||
• miecznik - włócznik (ryba) | ||
• mięta
(jako przyprawa lub do picia) |
||
• mintaj (ryba) | ||
• mirabelki | 1 porcja* | |
• mleko 0,5% | ||
• mleko 0% | ||
• mleko kokosowe chude | 20 cl |
![]() |
• mleko odtłuszczone w proszku
(jako przyprawa) |
maks. 3 łyżki dziennie | |
• mleko skondensowane bez cukru, odtłuszczone | 100 ml dziennie |
![]() |
• mleko sojowe | 30cl |
![]() |
• morele | ||
• morszczuk (ryba) | ||
• muszle św. Jakuba (przegrzebki) | ||
• musztarda
(jako przyprawa) |
||
• nektaryny | 1 porcja* | |
• nerki cielęce | ||
• nori (wodorosty)
(w arkuszach, jako przyprawa) |
||
• ocet
(jako przyprawa) |
||
• ogórek świeży | ||
• ogórki kiszone | ||
• ogórki konserwowe
(w fazach I, IIp i III oraz w 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• okoń (ryba) | ||
• olej
(z I tłoczenia, jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• olej parafinowy
(jako przyprawa - nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!) |
||
• oliwa z oliwek
(jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• omułki jadalne | ||
• oregano
(przyprawa) |
||
• orzech kokosowy | 1 porcja* | |
• ostrygi | ||
• ośmiorniczki | ||
• otręby orkiszowe
(zamiennik dla otrębów pszennych) |
1 łyżka | |
• otręby owsiane | 3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki) | |
• otręby pszenne | 1 łyżka | |
• ozorek cielęcy | ||
• ozorek jagnięcy | ||
• panga (ryba) | ||
• papaja | 1 porcja* | |
• papryczka pepperoni
(jako przyprawa) |
||
• papryka słodka
(jako przyprawa) |
||
• papryka świeża | ||
• parówki drobiowe
(najlepiej te dla dzieci) |
50g |
![]() |
• pasternak | ||
• patison | ||
• perliczka | ||
• pędy bambusa | ||
• pieczarki | ||
• pieczarki brunatne (portabello) | ||
• pieprz
(przyprawa) |
||
• pieprz cayenne
(przyprawa) |
||
• pietruszka (korzeń) | ||
• pietruszka (natka)
(w fazach I, IIp i IV oraz na 1 stopniu, tylko jako przyprawa) |
||
• pigwa | 1 porcja* | |
• płaszczka (ryba) | ||
• polenta | 2 razy w tygodniu** | |
• polędwica wołowa | ||
• pomidory | ||
• pomidory w puszce | ||
• por | ||
• porzeczka czarna | ||
• porzeczka czerwona | ||
• proszek do pieczenia
(jako przyprawa) |
||
• protifar (białko w proszku)
(jako przyprawa, zamiennik dla skrobi) |
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g) | |
• przepiórka | ||
• przyprawa do pierników | ||
• pstrąg (ryba) | ||
• rabarbar | ||
• raki | ||
• rostbef | ||
• roszponka | ||
• rozmaryn
(przyprawa) |
||
• rumsztyk | ||
• ryż biały | 2 razy w tygodniu** | |
• ryż pełnoziarnisty | 2 razy w tygodniu** | |
• rzepa | ||
• rzodkiewki | ||
• sałata | ||
• sandacz (ryba) | ||
• sardynki (ryba)
(w wodzie) |
||
• sarnina | ||
• schab | 2 razy w tygodniu | |
• schweppes light
(jako przyprawa) |
||
• seler | ||
• seler naciowy | ||
• ser żółty odchudzony (maks. 7%) | 30g |
![]() |
• ser żółty półtwardy
(np. gouda) |
1 porcja*** | |
• ser żółty twardy
(np. gruyère) |
1 porcja*** | |
• serca drobiowe (podroby) | ||
• serce palmy | ||
• serek topiony bez tłuszczu | ||
• serek topiony pełny | 1 porcja*** | |
• serek wiejski chudy (3%) | ||
• sezam (ziarna)
(jako przyprawa) |
||
• skórka z cytryny
(jako przyprawa) |
||
• skórka z pomarańczy
(jako przyprawa) |
||
• skrobia kukurydziana (maizena) | 30g (2 łyżki stołowe) w fazie II i 45g (3 łyżki stołowe) w fazie III |
![]() |
• słodzik | nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie | |
• soczewica | 2 razy w tygodniu** | |
• soda oczyszczona
(jako przyprawa) |
||
• sojowe kotlety
(suszone, do namaczania) |
50g tygodniowo |
![]() |
• sojowe steki
(na patelnię) |
1 kotlet | |
• sok pomarańczowy | ||
• sok pomidorowy
(bez soli i cukru) |
||
• sola (ryba) | ||
• sos sojowy
(jako przyprawa) |
||
• sos sojowy słodki | 1 łyżeczka (5g) |
![]() |
• sól
(jako przyprawa, nienadużywać) |
||
• stévia (słodzik)
(jako przyprawa) |
||
• strusina (mięso strusia) | ||
• strzępiel (ryba) | ||
• surimi (paluszki krabowe) | nie przejadać się! | |
• szafran
(przyprawa) |
||
• szalotka
(w fazach I, IIp, IV, oraz na 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• szczupak | ||
• szczypiorek
(w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa) |
||
• szparagi | ||
• szpinak | ||
• szynka gotowana | 2 razy w tygodniu | |
• szynka wieprzowa chuda
((maks. 4% tłuszczu)) |
nie przejadać się! | |
• szynka z indyka | ||
• szynka z indyka wędzona | ||
• szynka z kurczaka | ||
• śledź marynowany | ||
• śledź świeży (ryba) | ||
• ślimaki | ||
• śliwki świeże | 1 porcja* | |
• śmietana odtłuszczona (3%) | 30g |
![]() |
• tabasco
(przyprawa) |
||
• tempeh (pasta z ugotowanej soi) | 50g |
![]() |
• tępogłów | ||
• tofu | ||
• trawa cytrynowa
(jako przyprawa) |
||
• trąbik (ślimak morski) | ||
• truskawki | 1 porcja* | |
• tuńczyk świeży (ryba) | ||
• tuńczyk w puszce
(w sosie własnym) |
||
• turbot (ryba) | ||
• twaróg chudy 0-0,5% | ||
• tymianek
(przyprawa) |
||
• udziec jagnięcy | 2 razy w tygodniu | |
• wanilia
(przyprawa - świeża albo w proszku) |
||
• wasabi
(jako przyprawa) |
||
• wątróbka cielęca (podroby) | ||
• wątróbka drobiowa (podroby) | ||
• wino białe wytrawne
(jako przyprawa) |
3 łyżki |
![]() |
• wino czerwone wytrawne
(jako przyprawa) |
3 łyżki |
![]() |
• woda | ||
• woda gazowana | ||
• wody smakowe | ||
• wołowina | ||
• zaprawa owocowa do napojów
(słodzona słodzikiem) |
100 ml dziennie |
![]() |
• ziele angielskie
(przyprawa) |
||
• ziemniaki | 2 razy w tygodniu** | |
• zioła prowansalskie
(przyprawa) |
||
• żabie udka | ||
• żeberka cielęce (bez skóry) | ||
• żelatyna
(jako przyprawa) |
||
• żurawina świeża |
nazwa produktu | limitowana porcja dzienna? | produkt tolerowany? |
• agar-agar
(jako przyprawa, zamiennik żelatyny) |
||
• algi | ||
• anchois (ryba)
(jako przyprawa) |
||
• anyż
(przyprawa) |
||
• aromaty
(jako przyprawa) |
||
• barwena (ryba) | ||
• bazylia
(przyprawa) |
||
• bażant | ||
• biały serek (5%) | 30g | |
• biały serek 0% | ||
• bulion drobiowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• bulion wołowy odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• camembert 12% | 5g | |
• cebula
(w fazie A, P i C i 1 stopniu tylko jako przyprawa - czyli 1/2 średniej cebulki) |
||
• cebula dymka
(jako przyprawa) |
||
• chili (w proszku)
(przyprawa) |
||
• chrzan (korzeń)
(przyprawa) |
||
• cielęcina (bez kości) | ||
• coca cola light | ||
• coca cola zero | ||
• curry
(przyprawa) |
||
• cynamon
(przyprawa) |
||
• cytryna
(jako przyprawa) |
||
• czarniak (ryba) | ||
• czosnek | ||
• czosnek niedźwiedzi
(jako przuprawa) |
||
• dorada (ryba) | ||
• dorsz (ryba) | ||
• drożdże świeże
(jako przyprawa) |
||
• drożdże w proszku
(jako przyprawa) |
||
• estragon
(przyprawa) |
||
• flądra (ryba) | ||
• gałka muszkatołowa
(przyprawa) |
||
• gambasy (krewetki) | ||
• garam masala
(przyprawa indyjska) |
||
• gardłosz atlantycki (ryba) | ||
• gołąb | ||
• goździki
(przyprawa) |
||
• guma do żucia bez cukru | ||
• halibut (ryba) | ||
• halibut wędzony | ||
• harissa
(przyprawa) |
||
• herbata (zwykła) | ||
• herbata owocowa
(jedna torebka to tylko 2,3g) |
||
• herbata ziołowa | ||
• homar | ||
• imbir
(przyprawa) |
||
• indyk | ||
• jagody goji (suszone bez cukru) | 1 łyżka fazy I, Ip i IV i stopnie 1 i 2; 2 łyżki faza IIpw i stopnie 3,4,5; 3 łyżki faza III i stopnie 6 i 7 | |
• jajka kurze | ||
• jajka przepiórcze | ||
• jeżokrab | ||
• jogurt grecki 0% | ||
• jogurt naturalny 0% | ||
• jogurt smakowy 0% | ||
• kalmary | ||
• kapary
(jako przyprawa) |
||
• kardamon
(przyprawa) |
||
• karmazyn (ryba) | ||
• kawa mielona | ||
• kawa rozpuszczalna
(jako przyprawa) |
||
• keczup dietetyczny (bez cukru)
(jako przyprawa) |
2 łyżeczki | |
• kefir 0,5% | ||
• kefir 0% | ||
• kminek
(przyprawa) |
||
• kolendra
(przyprawa) |
||
• koncentrat pomidorowy
(jako przyprawa) |
1/2 łyżeczki w A, P i C, w innych do woli | |
• konina | ||
• koper
(jako przyprawa) |
||
• koper włoski
(jako przyprawa) |
||
• kraby | ||
• krewetki | ||
• królik | ||
• kura (bez skóry) | ||
• kurczak | ||
• kurczak wędzony
(bez skóry) |
||
• kurkuma
(przyprawa) |
||
• kuropatwa | ||
• labraks (ryba) | ||
• langusta | ||
• len odtłuszczony
(jako przyprawa) |
||
• leszcz (ryba) | ||
• ligawa wołowa | ||
• limanda (ryba) | ||
• limonka
(jako przyprawa) |
||
• liść laurowy
(jako przyprawa) |
||
• łosoś świeży | ||
• łosoś wędzony | ||
• łupacz (ryba) | ||
• majeranek
(jako przyprawa) |
||
• makaron konjac (shirataki) | ||
• makrela wędzona | ||
• małże (mule) | ||
• maślanka (chuda) | ||
• mączka guarowa (guma guar)
(jako przyprawa) |
||
• mątwy (kałamarnice) | ||
• merlan - witlinek (ryba) | ||
• miecznik - włócznik (ryba) | ||
• mięta
(jako przyprawa lub do picia) |
||
• mintaj (ryba) | ||
• mleko 0,5% | ||
• mleko 0% | ||
• mleko odtłuszczone w proszku
(jako przyprawa) |
maks. 3 łyżki dziennie | |
• morszczuk (ryba) | ||
• muszle św. Jakuba (przegrzebki) | ||
• musztarda
(jako przyprawa) |
||
• nerki cielęce | ||
• nori (wodorosty)
(w arkuszach, jako przyprawa) |
||
• ocet
(jako przyprawa) |
||
• ogórki konserwowe
(w fazach I, IIp i III oraz w 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• okoń (ryba) | ||
• olej
(z I tłoczenia, jako przyprawa) |
1 łyżeczka | |
• olej parafinowy
(jako przyprawa - nie wolno podgrzewać bo staje się toksyczny!) |
||
• omułki jadalne | ||
• oregano
(przyprawa) |
||
• ostrygi | ||
• ośmiorniczki | ||
• otręby orkiszowe
(zamiennik dla otrębów pszennych) |
1 łyżka | |
• otręby owsiane | 3 łyżki (w fazie A - tylko 2 łyżki) | |
• otręby pszenne | 1 łyżka | |
• ozorek cielęcy | ||
• ozorek jagnięcy | ||
• panga (ryba) | ||
• papryczka pepperoni
(jako przyprawa) |
||
• papryka słodka
(jako przyprawa) |
||
• perliczka | ||
• pieprz
(przyprawa) |
||
• pieprz cayenne
(przyprawa) |
||
• pietruszka (natka)
(w fazach I, IIp i IV oraz na 1 stopniu, tylko jako przyprawa) |
||
• płaszczka (ryba) | ||
• polędwica wołowa | ||
• proszek do pieczenia
(jako przyprawa) |
||
• protifar (białko w proszku)
(jako przyprawa, zamiennik dla skrobi) |
maks. 15 doz dziennie (1 doza = 2,5g) | |
• przepiórka | ||
• przyprawa do pierników | ||
• pstrąg (ryba) | ||
• raki | ||
• rostbef | ||
• rozmaryn
(przyprawa) |
||
• rumsztyk | ||
• sandacz (ryba) | ||
• sardynki (ryba)
(w wodzie) |
||
• sarnina | ||
• schweppes light
(jako przyprawa) |
||
• serca drobiowe (podroby) | ||
• serek topiony bez tłuszczu | ||
• serek wiejski chudy (3%) | ||
• skórka z cytryny
(jako przyprawa) |
||
• skórka z pomarańczy
(jako przyprawa) |
||
• słodzik | nie przekraczać 23 tabletek (na 70 kg masy ciała) dziennie | |
• soda oczyszczona
(jako przyprawa) |
||
• sola (ryba) | ||
• sos sojowy
(jako przyprawa) |
||
• sól
(jako przyprawa, nienadużywać) |
||
• stévia (słodzik)
(jako przyprawa) |
||
• strusina (mięso strusia) | ||
• strzępiel (ryba) | ||
• surimi (paluszki krabowe) | nie przejadać się! | |
• szafran
(przyprawa) |
||
• szalotka
(w fazach I, IIp, IV, oraz na 1 stopniu tylko jako przyprawa) |
||
• szczupak | ||
• szczypiorek
(w fazach A, Pi C tylko jako przyprawa) |
||
• szynka wieprzowa chuda
((maks. 4% tłuszczu)) |
nie przejadać się! | |
• szynka z indyka | ||
• szynka z indyka wędzona | ||
• szynka z kurczaka | ||
• śledź marynowany | ||
• śledź świeży (ryba) | ||
• ślimaki | ||
• tabasco
(przyprawa) |
||
• tępogłów | ||
• tofu | ||
• trawa cytrynowa
(jako przyprawa) |
||
• trąbik (ślimak morski) | ||
• tuńczyk świeży (ryba) | ||
• tuńczyk w puszce
(w sosie własnym) |
||
• turbot (ryba) | ||
• twaróg chudy 0-0,5% | ||
• tymianek
(przyprawa) |
||
• wanilia
(przyprawa - świeża albo w proszku) |
||
• wasabi
(jako przyprawa) |
||
• wątróbka cielęca (podroby) | ||
• wątróbka drobiowa (podroby) | ||
• woda | ||
• woda gazowana | ||
• wody smakowe | ||
• wołowina | ||
• zaprawa owocowa do napojów
(słodzona słodzikiem) |
100 ml dziennie |
![]() |
• ziele angielskie
(przyprawa) |
||
• zioła prowansalskie
(przyprawa) |
||
• żabie udka | ||
• żeberka cielęce (bez skóry) | ||
• żelatyna
(jako przyprawa) |
* jedna porcja wybranych owoców dziennie
** 2 razy w tygodniu wybrane produkty skrobiowe
*** 1 porcja dzienne wybranego sera żółtego (twardego) lub topionego