Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: MP-3kaa, dnia: 19-01-2013
Dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste
Ulubione 0
Pyszne pełnoziarniste ślimaczki
© MP3-kaa
Składniki (12 porcji)
  •  2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej + 2 łyżki do zaczynu + mąka do podsypania
  •  1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej + 2 łyżki do zaczynu + mąka do podsypania
  •  3 jajka
  •  słodzik
  •  odrobina soli
  •  żurawina
  •  migdały - płatki (opcjonalnie)
  •  2 łyżki kakao (dodatkowo można dodać przyprawę do piekarnika)
  •  1/4 szklanki ciepłego mleka
  •  1/2 szklanki ciepłej wody
  •  1/4 opakowania drożdży
  •  2 białka
  • Sposób przyrządzenia

    * mąki przesiewamy * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedno po drugim

    * ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały) * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze

    * gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem) * pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.