Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: natasza, dnia: 22-02-2013
Gołąbki z sosem pomidorowym
Ulubione 13
Zanim znalazłam tą wspaniałą stronę szukając inspiracji na coś słodkiego :), sama starałam się przerobić kilka tradycyjnych przepisów na wersję dukanowską - oto gołąbki
© Corey Taratuta
Składniki (4 duże porcje)
  •  1 nieduża kapusta biała
  •  0,5 kg zmielonej piersi kurczaka lub indyka
  •  0,2 kg wołowiny (ja zastosowałam mięsko przygotowane przez producenta na tatara)
  •  2 cebula
  •  0,5 kg pieczarek
  •  sól, pieprz do smaku
  •  1,5 kostki rosołowej wołowej (o obniżonej zawartości tłuszczu)

    Sos:

  •  gotowa passata pomidorowa (ok. 350 ml) lub pomidory krojone z puszki lub kartonu - zblendowane)
  •  woda - 0,5 l
  •  1/4 kostki rosołowej wołowej lub warzywnej (o obniżonej zawartości tłuszczu
  •  4-5 goździków
  •  starty ząbek czosnku
  •  starta 1/2 cebuli
  •  ew. do smaku łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  2 łyżki skrobii kukurydzianej
  •  3/4 szklanki mleka 0,5%
  • Sposób przyrządzenia

    Podgotować kapustę w całości w dużym garnku - w miarę gotowania wyciągać pojedyncze liście.

    Pokroić cebule w kostkę, obrać pieczarki i również pokroić je w kostkę lub płatki - jak kto woli. Poddusić cebulę i pieczarki na patelni - oczywiście bez tłuszczu:)

    Wymieszać mięso w pieczarkami i cebulą.

    Wyłożyć garnek liśćmi kapusty, które nie nadają się do zawijania.
    Z pojedynczych liści ścinać zgrubienie na końcu i zawijać po porcji farszu.

    Układać w garnku, na wierzch położyć liście kapusty.

    Rozpuścić 1,5 kostki rosołowej w 3 szklankach wrzątku.

    Zalać gołąbki. Gotować na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny, aż kapusta ściemnieje i będzie mięciutka.

    Sos:
    Do garnka wrzucić zblendowane pomidory lub wlać passatę, wlać wodę, wrzucić resztę składników poza skrobią kukurydzianą i mlekiem.
    Zagotować - gotować kilka minut na niewielkim ogniu.
    Skrobię rozmieszać z niewielką ilością wody. Wlać do sosu i zagotować. Wyłączyć, wlać mleko i wymieszać.

    Gdyby sos wydał się za rzadki - można dodać więcej skrobii.
    Gdyby sos okazał się za kwaśny - można dodać słodziku ;)

    Zresztą dopuszczalne są wszelkie modyfikacje, bo ja go zawsze robię na oko:)

    Komentarze

    Ikona komentarza torini (dodano: 26-02-2013)
    ...pycha :) narobiłam tego jak na pułk wojska i nawet mąż się do degustacji przyłączył :)dziękuję za przepis :) ...
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.