Ustawić piekarnik z termoobiegiem na 200 stopni – niech się grzeje.
Cebulę drobno pokroić wymieszać z mięsem, połową jajka i mlekiem w proszku. Doprawić słodką papryką i pietruszką oraz solą i pieprzem do smaku. Mięsna masa powinna się lekko kleić.
Z powstałej masy formować małe ruloniki (w wielkości paróweczek koktajlowych) i układać w odstępach na dużej brytfance (najlepiej takiej od piekarnika) na foli aluminiowej. Piec około 15-20 minut.
W trakcie pieczenia zrobić sos. Wycisnąć lub zetrzeć czosnek, wymieszać z serkiem i mlekiem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać więcej mleka – aż uzyska leistą konsystencję. Na końcu dodać koper – ilość wg gustu.
W fazie naprzemiennej – warzywnej do masy mięsnej można dodawać różne warzywa np. pieczarki, paprykę – co kto lubi.