Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 23-03-2011
Kawowe markizy dukanowskie
Ulubione 29
Cały próbuję różnych dukanowskich przepisów aby wynaleźć dietetyczne ciastka idealne. Na razie jeszcze takowych nie odkryłam, ale robię postępy. Kawowe markizy są na dobrej drodze do ciastek wzorowych.
© Aga
Składniki (porcja na dwa dni)

Ciasto

  •  1 jajko
  •  1 białko
  •  3 łyżki mąki otrębowej
  •  2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  4-5 łyżeczek słodziku wpłynie
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Krem

  •  100 g jogurtu naturalnego
  •  3 łyżki chudego mleka
  •  2 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej
  •  2 łyżeczki słodziku
  •  3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  5 kropli aromatu śmietankowego
  • Sposób przyrządzenia

    Przygotować krem:
    Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, dodać mleko w proszku, wymieszać. Gdy lekko ostygnie, dodać jogurt, słodzik i aromat. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać, aż powstanie jednolitą masa bez grudek. Następnie całość przelać do silikonowej foremki ok. 5x10 cm. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Przygotować ciastka:
    Piekarnik z termoobiegiem nastawić na 200 stopni - niech się nagrzewa.

    Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Odstawić

    W robocie kuchennym wymieszać mąkę otrębową, mleko w proszku, żółtko, proszek do pieczenia, słodzik i kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Powstanie dosyć zwarta masa. Do powstałej masy dodać 1 łyżkę ubitych białek i jeszcze raz energicznie wymieszać. Następnie całość delikatnie już wymieszać z resztą ubitych białek.

    Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką na nakładać masę na papier, w formie małych „guziczków”. Piec około 15 minut, aż zrobią się chrupki. Odstawić do wystygnięcia.

    Gdy masa jogurtowa już stężeje, wyciągnąć ją z silikonowej foremki i pokroić na plasterki (rogi można lekko ściąć). Przekładać zimne ciasteczka (ich płaskimi stronami) jogurtowymi plasterkami. Ciasteczka trzymać w lodówce.

    Z racji ilości użytego mleka w proszku, ciastka muszą nam starczyć na dwa dni.

    Komentarze

    Ikona komentarza asiulkad (dodano: 21-10-2012)
    Zrobiłam dziś (-; Zamiast mąki otrębowej dałam 3 łyżki mąki kukurydzianej i łyżkę otrębów do ciasta (-; krem też zmodyfikowałam : ubiłąm 100g mleka skondensowanego light na pianę a do niego dodałam zmiksowany wcześniej :serek wiejski light 3% z żelatyną w mleku rozpuszczoną i słodzikiem i kawą i mlekiem w proszku (-; Rzeczywiście pycha wyszło mi 6 takich ciastek jak na zdjęciu bo robiłam większe placuszki. Zjadąłm 2 a resztę opędzlował mąż i syn- którzy nie są na dukanie (-; Nie mogli się oprzeć (-;
    Ikona komentarza Ania (dodano: 24-02-2012)
    Zrobiłam dzisiaj i powiem, że jest ok, tylko jak na mój gust, za dużo słodziku w płynie do ciasta, następnym razem dodam po prostu mniej. pozdrawiam
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.