Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Monika, dnia: 28-02-2011
Klopsy w sosie koperkowym
Ulubione 58
Jeżeli macie dosyć eskalopów z kurczaka lub indyka, to klopsiki będą idealnym rozwiązaniem
© Monika
Składniki (1 porcja)
  •  150 g mięsa mielonego drobiowego
  •  1 cebulka dymka
  •  1 łyżeczka koperku
  •  1 łyżka serka homogenizowanego
  •  1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  •  1/3 kostki rosołowej drobiowej
  •  zioła
  •  sól
  •  pieprz
  • Sposób przyrządzenia

    Malutką cebulkę posiekać na drobne części, wymieszać z mięsem mielonym (gdy ktoś chciał użyć wołowego, wtedy do mięsa należy dodać jeszcze 1 jajko). Mocno przyprawić ziołami, pieprzem i odrobiną soli.

    Do małego garnka nalać wodę na wysokości 1 – 1,5 cm. Gdy zacznie wrzeć wrzucić kostkę rosołową, skręcić ogień (nastawić na ciepłotę duszenia).

    Z mięsa formować małe kulki i wkładać do garnka. Od czasu do czasu delikatnie obrócić mięsko, żeby równomiernie się ze wszystkich stron udusiło.

    W osobnej miseczce zrobić zaklepkę do sosu: wymieszać skrobię z odrobiną wody na jednolitą, rzadką masę, dodać serek i łyżeczkę koperku. Całość przelać do garnka z duszącym się mięsem, zamieszać i poczekać do lekkiego zgęstnienia sosu.

    Komentarze

    Ikona komentarza maryska (dodano: 19-01-2015)
    Zrobiłam, tylko że z mięska z indyka, wyszły super. Sos też. Pyszności. Polecam
    Ikona komentarza Oktavia (dodano: 01-12-2014)
    Pyszne klopsiki, dodałam koperek do środka:) mięciutkie, polecam
    Ikona komentarza wikil (dodano: 28-11-2014)
    pyszne klopsiki :)
    można też dodać koperku do mięsa, wtedy jeszcze lepsze :)
    Ikona komentarza BubaTh2 (dodano: 17-06-2014)
    Pyszne. Pierwszy raz je robiłam i wyszły wyśmienite. Oprócz cebulki do mięsa dałam również posiekaną natkę pietruszki. Wspaniały przepis. I przepyszny sos. ;)
    Ikona komentarza stokrotka_84ona (dodano: 06-05-2014)
    Przepyszne:) Dzisiaj wylądowały na moim obiadowym talerzu:) Rewelacja:)
    Ikona komentarza coolka (dodano: 07-03-2013)
    Smakowite.
    Ikona komentarza eedda (dodano: 27-02-2013)
    Oj małą pomyłka nie ta stronka z klopsikami... Hym..
    Ikona komentarza eedda (dodano: 27-02-2013)
    To było wspaniałe jedzonko a z wody-pozostałości po klopsach ugotowałam rosołek czyli nic się nie marnuję. Narzeczony był zachwycony, ponieważ to mój pierwszy jakikolwiek rosół. Pozdrawiam!
    Ikona komentarza Gosiaczek (dodano: 20-06-2012)
    Bardzo smaczne:) dziekuje za coś nowego
    Ikona komentarza sweetness0 (dodano: 15-12-2011)
    Klopsiki ekstra :) proponowałabym tylko zetrzeć cebulę na małych łezkach lub zmielić razem z mięsem, jeśli mamy w kawałkach :) Dziękuję za ten przepis.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.