Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 04-09-2012
Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym
Ulubione 11
Kolejna wersja mięsa mielonego. Niby to samo, a jednak inaczej ;)
© Aga
Składniki (1 porcja)
  •  ok. 200 g chudego mięsa mielonego z indyka
  •  1 mała cebulka
  •  ok. 100 g pieczarek w sosie własnym
  •  2 łyżki serka homogenizowanego 0-5%
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  1 płaska łyżeczka mączki guarowej
  •  sól, pieprz, słodka papryka
  • Sposób przyrządzenia

    Cebulkę kroimy bardzo drobno i mieszamy z mięsem mielonym (ja zazwyczaj mięso mielę sama, wtedy wiem, że nie ma w nim za dużo tłuszczu). Doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.

    Na dno garnka wlewamy ok. 1,5 cm wody, a gdy zacznie się gotować wkładamy uformowane malutkie klopsiki i wsypujemy pieczarki. Skręcamy ogień i dusimy klopsy jeszcze przez 5-10 min obracając je od czasu do czasu.

    W miseczce mieszamy serek i musztardę, hartujemy wodą z klopsów i całość wlewamy do garnka cały czas mieszając. Na końcu sos posypujemy mączką guarową i energicznie mieszamy (żeby nie było grudek).Sos zacznie się zagęszczać.

    Gdyby wyszedł zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy do smaku.

    W fazie PW podawać z surówką.

    Komentarze

    Ikona komentarza Aga (dodano: 16-09-2012)
    Słuszna uwaga! Już poprawiłam!
    Ikona komentarza zgrabulka90 (dodano: 10-09-2012)
    w 1 fazie?
    Ikona komentarza zgrabulka90 (dodano: 10-09-2012)
    A pieczarki mozna?
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.