Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Sevenload92, dnia: 26-11-2014
Kluski twarogowe
Ulubione 31
Smaczne kluseczki, które z powodzeniem zastąpią ziemniaki, ryż lub kaszę :). Przepis pochodzi ze strony z kotem w kuchni.
© mallivan
Składniki (kilkanaście sztuk)
  •  250g twarogu
  •  1 jajko
  •  2 szczypty soli
  •  1-2 łyżki skrobi
  • Sposób przyrządzenia

    Twaróg odcisnąć ręcznikiem z wody i lekko wyrobić tak, aby pozbyć się grudek.
    Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być lepiąca.
    Formować podłużne wałeczki lub kulki.

    Następnie, gdy nasze kluski będą gotowe należy wrzucać je na wrzątek i gotować kilka minut (w zależności od wielkości - im większe tym dłużej), na małym ogniu tak by lekko bulgotały

    Możemy dodać do masy tylko 1 łyżkę skrobi i na wrzątek wrzucać nieuformowane kule, ale nakładane łyżką lub lekko toczone w rękach.

    Najważniejsze jest mocne odciśnięcie twarogu z wody.

    Smacznego :)

    Komentarze

    Ikona komentarza sisyw (dodano: 14-11-2015)
    Naprawdę smaczne. Rownież w wersji na słodko. Polecam!
    Ikona komentarza alavana (dodano: 31-05-2015)
    A propos "zapożyczenia". Podpisanie zdjęcia to jedno a zgoda autora na jego opublikowanie to zupełnie coś innego. Jakieśtam moje zdjęcia, które kiedyś umieściłam na flickrze bez zgody ich kopiowania, ktoś sobie wrzucił na bloga. Podpisał je ale co z tego? Ja na tę publikację zgody nie wyraziłam. Musiał usunąć.
    A tak na marginesie - kluski bardzo dobre!
    Ikona komentarza Ruda1981 (dodano: 07-12-2014)
    bardzo dobre :)
    Ikona komentarza Sevenload92 (dodano: 27-11-2014)
    Dziewczyny nie denerwujcie się. Przepis nie został "skradziony", a ja złodziejem się nie nazywam - także proszę mnie nie obrażać. Przepis został zaczerpnięty rzeczywiście ze strony "z kotem w kuchni" natomiast zostało to napisane pod zdjęciem, które zostało tu zamieszczone. Autorką zdjęcia jak i przepisu jest Pani ANNA LUCEWICZ - (zostało to zamieszczone w przepisie). Chciałam podzielić się z wami kluseczkami, które znalazłam w sieci. Przepisu sobie nie przypisałam także proszę, najpierw dobrze czytać a potem wyrażać swoją opinię oraz uważać na mocne słowa. Pozdrawiam serdecznie
    Ikona komentarza Aga (dodano: 27-11-2014)
    Zmieniłam zdjęcie i dodałam link do oryginału!
    Ikona komentarza Aga (dodano: 27-11-2014)
    Dziękuję za info. Nienawidzę złodziejstwa!
    Ikona komentarza thea5 (dodano: 26-11-2014)
    Kluseczki wychodzą smaczne, proste w wykonaniu. Doskonale pasują do ciemnych sosów ( np. z suszonych grzybów) Polecam.
    Przepis jak i zdjęcia "pożyczone" ze strony zkotemwkuchni.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.