Kolorowe kotlety mielone

3
Mielone z indyka... Nuda... A jakby tak je trochę podkoloryzować? Oczywiście w lodówce głównie światło, a wychodzić do sklepu się nie chce. Wyszperaj jakieś warzywa, wymieszaj i gotowe!
©
Wieleryba
Składniki
(2-3 porcje)
mięso mielone 500 g (indyk lub inne)
0,5 większej cukinii (0,75 średniej lub cała mała)
1 średnia marchewka
inne zdatne warzywa: cebula, papryka, pieczarki, por, kapusta
1 duże jajo
1-2 łyżki mąki otrębowej
przyprawy: czosnek, sól/sos sojowy, pieprz, papryka słodka/ostra, oregano, zioła prowansalskie, mięta suszona, kolendra, mieszanka do kurczaka (uwaga na sól w mieszankach, żeby nie przesolić!), przyprawa meksykańska, chińska, imbir - do wyboru (zależy, jaki smak Wam dziś bardziej pasuje)
Sposób przyrządzenia
Warzywa zetrzeć na tarce/drobno posiekać, wymieszać z mięsem, jajkiem, otrębami i przyprawami. Uformować kotlety/burgery i piec około 300 min w temperaturze 180^C. Można też uformować pulpety i udusić lub usmażyć na patelni (bez tłuszczu).