Krajanka z kurczaka z marchewkowym purée

10
Moja francuska koleżanka miała kiedyś okres marchewkowy - jadła ten europejski owoc (tak, tak, wg EU marchew jest owocem :) na milion różnych sposobów, aż jej skóra zrobiła się żółta. Jeden z nich przypomniał mi się, bo już kiedyś go robiłam, tylko nieco tłuściej. Wersja dukanowska jest jednak rewelacyjna, nawet się nie spodziewałam tak fantastycznego smaku!
©
Aga
Składniki
(1 porcja)
250 g marchwi
5 łyżek mleka 0-0,5%
1/2 kostki rosołowej
1 pierś kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1 żółtko
1 łyżka serka homogenizowanego
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
świeży szczypiorek - do posypania
Sposób przyrządzenia
Marchewkę pokroić. Wrzucić do garnka z niedużą ilością wody. Gdy zacznie się gotować dodać kostkę rosołową, a gdy kostka się rozpuści dolać mleko. Skręcić ognień na mniejszy i niech marchew się dusi.
W tym czasie pierś kurczaka pokroić w paski ok. 1 na 5 cm. Doprawić do smaku. Uwaga, dać bardzo mało soli, albo wcale, bo sos sojowy dodawany później jest dosyć słony.
Kurczaka usmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Na sam koniec smażenia na patelnię wlać sos sojowy i wszystko ładnie wymieszać.
Gdy marchew się udusi (tj. będzie już w miarę miękka), odsączyć ją na sitku z płynu, w którym się dusiła i dokładnie zmielić na purée wraz z serkiem homogenizowanym. Doprawić do smaku. Na koniec marchewkowy puch wymieszać z żółtkiem - purée uzyska wtedy super aksamitny smak.
Całość podawać posypaną świeżym szczypiorkiem
Komentarze
Przepis dla mnie swietny, dzis zamierzam poczestowac rodzinke, ciekawe co mi z tego wyjdzie :)
...pychotka - dziękuję za przepis i polecam gorąco :) ...
Cudowne, kilka dni temu zrobiłam dla siebie i mamy ;) Obie byłyśmy zachwycone. POLECAM
Wczoraj zachwycilam swoja rodzinke tym daniem na kolacje.
P R Z E P Y S Z N E