Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 22-02-2011
Kurczak po polsku
Ulubione 12
Skąd ta nazwa, nie wiem, ale jest to jeden z moich smaków z dzieciństwa. Jak byłam mała, zawsze musiałam się cała upaprać w sosie. Oczywiście dla potrzeb diety nieco go przerobiłam, ale smak praktycznie jest taki sam.
© Aga
Składniki (2 porcje)
  •  6 ćwiartek kurczaka
  •  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej
  •  sól
  •  pieprz
  •  1 płaska łyżeczka bazylii
  •  papryka w proszku
  •  makaron naleśnikowy lub makaron konjac
  • Sposób przyrządzenia

    Ćwiartki obrać ze skóry i poodcinać wszystkie tłuste miejsca. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię i bez tłuszczu obsmażyć z każdej ze stron.

    Następnie przełożyć ćwiartki kurczaka do większego garnka do duszenia (tłuszcz ze smażenia zostawić na patelni) i zalać szklanką wody. Zmniejszyć ogień. W małej miseczce zrobić zaklepkę do sosu: skrobię wymieszać z paroma łyżkami wody na jednolitą, rzadką masę, dodać koncentrat pomidorowy, bazylię i parę łyżek ciepłej wody z garnka z kurczakami. Następnie pomidorowo-skrobiową mieszankę wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Kurczaka w sosie pomidorowym dusić jakieś 40-50 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mieszać od czasu do czasu.

    Podawać z makaronem naleśnikowym czy konjac, lub ze zwykłym w fazie utrwalenia.

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.