Ćwiartki obrać ze skóry i poodcinać wszystkie tłuste miejsca. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię i bez tłuszczu obsmażyć z każdej ze stron.
Następnie przełożyć ćwiartki kurczaka do większego garnka do duszenia (tłuszcz ze smażenia zostawić na patelni) i zalać szklanką wody. Zmniejszyć ogień. W małej miseczce zrobić zaklepkę do sosu: skrobię wymieszać z paroma łyżkami wody na jednolitą, rzadką masę, dodać koncentrat pomidorowy, bazylię i parę łyżek ciepłej wody z garnka z kurczakami. Następnie pomidorowo-skrobiową mieszankę wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Kurczaka w sosie pomidorowym dusić jakieś 40-50 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mieszać od czasu do czasu.
Podawać z makaronem naleśnikowym czy konjac, lub ze zwykłym w fazie utrwalenia.