| Strona główna | Opis diety (fazy) | Tabela produktów dozwolonych wg faz - alfabetycznie

przepisy diety proteinowej doktora Dukana

Mąka otrębowa
FAZY:
dodany przez: Aga dnia: 12-03-2011
Otręby owsiane są zalecane w diecie dukana z racji ich właściwości zapychających. Pęczniejąc w żołądku po zjedzeniu, ograniczają łaknienie osoby odchudzającej się. Do niektórych potraw, jako zamiennik mąki, potrzebujemy ich w trochę innej formie. Zmielone, nadal funkcjonują, choć ich pęcznienie jest trochę mniejsze.
SKŁADNIKI (1 opakowanie)

- 2 paczki otrębów owsianych
- 1 paczka otrębów pszennych

© Aga
REKLAMA
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Wszystkie składniki zmielić ze sobą na puch, najlepiej mikserem do kawy.

Uwaga! Jeżeli dodajemy mąkę otrębową do jakiegoś ciasta, po jej zmiksowaniu z innymi składnikami, całość odstawić na jakieś 10 minut do lekkiego napęcznienia. W przeciwnym wypadku, otręby opadną nam na spód mieszanki.


Komentarze

Ikona komentarza Iwona-l (dodano: 01-10-2012)
A jak je zmielic nie majac miksera do kawy?


Ikona komentarza Aga (dodano: 01-10-2012)
Na początku mieliłam zwykłym mikserem, ale wtedy nie udawało mi się uzyskać idealnego puchu


Ikona komentarza madziaxyz (dodano: 04-12-2012)
otrębów nie powinno sie mielić.


Ikona komentarza Joanella (dodano: 06-12-2012)
To tak samo nie powinno się właściwie jeść słodzika..., pomidorów z ogórkami, herbaty z cytryną itp. Myślę, że zachowanie umiaru we wszystkim jest najlepszą receptą!


Ikona komentarza zaneta1981 (dodano: 17-01-2013)
Kupiłam w sklepie mąkę owsianą czy może być stosowana?Nie mam możliwości zmielenia otrębów.


Ikona komentarza elvika (dodano: 06-02-2013)
Taka mąka jest sprzeczna z dietą proteinową. Dukan pisze wyraźnie w książce „Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków”, że tylko otręby w określonej postaci tworzą koloidalną otoczkę wokół masy pokarmowej w jelicie utrudniając przyswajanie kalorii i przyspieszając przesuwanie się tej masy, a o to właśnie chodzi. Otręby można spożywać jako dodatek do jogurtów, piec chleby, robić naleśniki, tortille, bułki, panierować w nich mięso, ale tylko pod warunkiem, że pozostają w całości.



Dodaj komentarz

Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

[zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]



Facebook logo

przepisy wg pory dnia

przepisy wg faz diety

przepisy wg produktów

przepisy wg rodzaju

REKLAMA


Osób online: 10

Stań się obywatelem Dukanii i dziel się swoimi, sprawdzonymi przepisami z innymi mieszkańcami królestwa. Dukański, bezpłatny paszport otrzymasz w kilka minut!

Aby stać się obywatelem – zarejestruj się!

Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.
PR © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.
Regulamin | Polityka prywatności | Zaloguj się | stat.4.pl