Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 08-02-2011
Nadziewana papryka
Ulubione 11
Tę potrawę zawsze robiłam z dużą ilością ryżu. Skoro ryżu nie można, to trzeba go zrobić...
© Aga
Składniki (2 porcje)
  •  200 g mielonego mięsa wołowego
  •  2 duże papryki
  •  1 mała cebulka
  •  1 ząbek czosnku
  •  sól, pieprz
  •  majeranek
  •  świeża pietruszka
  •  ½ kostki rosołowej
  •  1 porcja ryżu otrębowego
  • Sposób przyrządzenia

    Przygotować ryż otrębowy.

    Nastawić piekarnik na 180 stopni – niech się nagrzewa.

    Cebulkę i czosnek posiekać. Wrzucić na teflonową patelnię i trochę je zmiękczyć podlewając wodą. Następnie dodać doprawione do smaku mięso mielone (pieprzem, solą i ziołami) i lekko podsmażyć - cały czas mieszając, żeby się nie zbiło w jednolitą masę.

    Odstawić do lekkiego wystygnięcia. Następnie wymieszać z ryżem otrębowym.

    Paprykom odciąć czubki z ogonkami (tak aby powstała „pokrywka”). Środek wypatroszyć – wyciąć z gniazda nasienne.

    Każdą paprykę napełnić mięsną masą, na wierzchu posypać pokrojoną świeżą pietruszką i przykryć pozostałym kawałkiem papryki z ogonkiem.

    Wstawić do żaroodpornego naczynia i podlać bulionem (½ kostki rosołowej rozpuszczona ½ litra wrzącej wody).

    Piec pod zamknięciem przez jakieś 50-60 minut.

    Komentarze

    Ikona komentarza lenamagda (dodano: 15-06-2014)
    A ja użyłam mięsa mielonego z indyka i zamiast bawić się z robieniem ryżu otrębowego dodałam pokrojone drobno pieczarki :)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.