Przygotować ryż otrębowy.
Nastawić piekarnik na 180 stopni – niech się nagrzewa.
Cebulkę i czosnek posiekać. Wrzucić na teflonową patelnię i trochę je zmiękczyć podlewając wodą. Następnie dodać doprawione do smaku mięso mielone (pieprzem, solą i ziołami) i lekko podsmażyć - cały czas mieszając, żeby się nie zbiło w jednolitą masę.
Odstawić do lekkiego wystygnięcia. Następnie wymieszać z ryżem otrębowym.
Paprykom odciąć czubki z ogonkami (tak aby powstała „pokrywka”). Środek wypatroszyć – wyciąć z gniazda nasienne.
Każdą paprykę napełnić mięsną masą, na wierzchu posypać pokrojoną świeżą pietruszką i przykryć pozostałym kawałkiem papryki z ogonkiem.
Wstawić do żaroodpornego naczynia i podlać bulionem (½ kostki rosołowej rozpuszczona ½ litra wrzącej wody).
Piec pod zamknięciem przez jakieś 50-60 minut.