Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Cynka, dnia: 04-05-2013
Najsmaczniejsza owsianka :)
Ulubione 31
Na dobry początek dnia - słodka, kolorowa i gęsta - prawie jak deser! Przygotowuję ją codziennie rano na śniadanie (wcześniej robiłam owsianą bułkę wg przepisu z portalu, ale niestety "zatykała" mnie - dlatego musiałam poszukać płynniejszej formy, którą toleruje mój organizm).
Wersja podstawowa smakuje mi najbardziej i ma fajny kolor, lecz smak i kolor zależy tylko i wyłącznie od naszej fantazji :)
© V31S70
Składniki (1 porcja)

Wersja podstawowa:

  •  2 łyżki otrąb owsianych
  •  1/2 łyżki otrąb pszennych
  •  1/2 łyżki otrąb orkiszowych
  •  3/4 kubka mleka 0%
  •  1 serek 0% o smaku owoców leśnych z biedronki
  •  1 i 1/2 łyżki słodziku w proszku (ja lubię mocno słodką, lecz ilość proponuję dostosować do własnych preferencji smakowych).

    Wersje zmodyfikowane:

  •  aromat na bazie alkoholu (wanilia, czekolada, orzech, rum, śmietanka, pomarańcza lub jakikolwiek, który pasuje do słodkiego i na który masz ochotę)
  •  zamiast serka o smaku owoców leśnych serek o innym smaku lub w przypadku użycia aromatu - serek naturalny
  •  kakao odtłuszczone
  • Sposób przyrządzenia

    1) W małym garnuszku zagotować mleko i dodać wszystkie otręby. Zdjąć z ognia i zostawić. (ja w tym czasie wykonuję wszystkie poranne obowiązki i piję poranną kawę).

    Kiedy otręby nieco już zagęszczą mleko i napuchną, postawić na bardzo maleńki ogień i gotować przez ok 10-15 minut, aż bardzo zgęstnieją. Opcjonalnie, po wsypaniu otrąb, można cały czas gotować na maleńkim ogniu (jednak z doświadczenia zauważyłam, że ze względu na mleko i swoją gęstość lubi się przypalać).

    2) Kiedy konsystencja przypomina bardzo gęstą papkę zdejmujemy z ognia, dodajemy słodzik i serek. Mieszkamy. Gotowe! Konsystencja jest kremowa i w miarę gładka (jak na owsiankę), serek nadał smak i kolor (w tym przypadku różowy :) ), a słodzik dopełnił słodkość.

    3) Jeśli przyrządzamy owsiankę z aromatem kolejność jest taka sama - przygotowujemy otręby wg punktu pierwszego,zdejmujemy z ognia, dodajemy serek 0%, słodzik i wybrany aromat lub kakao odtłuszczone. Mieszamy i gotowe!

    W fazie I i IV oraz stopniach 1 i 2 nie dodawać kakao.

    Komentarze

    Ikona komentarza nessa (dodano: 25-03-2015)
    Mi też pyszne wyszło :) ja robilam z serkiem 0% i dodalam aromat pomarańczowy ;)
    Ikona komentarza Betty77 (dodano: 05-08-2014)
    Nigdy nie lubiłam ciepłego mleka i płatki zawsze jadłam z zimnym. Mogę tak zrobić również w tym przypadku?
    Ikona komentarza ad89 (dodano: 14-07-2014)
    ja robie z cynamonem jogurtem i aromatem midałowym coś cudownego, a kiedyś tak nie lubiłam owsianki ;p
    Ikona komentarza kosima (dodano: 01-05-2014)
    Kiedy potrzebuję czegoś bardziej pożywnego, bo nie będę miała czasu na jedzenie w pracy, do prawie ugotowanej porannej owsianki dodaję jajko z odrobiną mleka roztrzepane blenderem. Trzeba wtedy trochę więcej mleka, bo masa mocno gęstnieje. Ale długo się trzyma w żołądku :-)
    Ikona komentarza smigolek (dodano: 28-09-2013)
    Jak ktoś lubi zupy mleczne to polecam. To moje ulubione danie, serek w moim przypadku zbędny, wystarczył mi słodzik :-) superaśne śniadanko :-)
    Ikona komentarza kaskal79 (dodano: 15-08-2013)
    Owsianka przepyszna. Gorąco polecam!
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.