Naleśniki

66
Naleśniki to jedna z podstawowych potraw dukańskiej diety. Są daniem samym w sobie, lub niezawodnych dodatkiem do innych przekąsek.
©
Aga
Składniki
(1 porcja)
1 jajko
1/8 l mleka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką w miseczce. Od miksera mleko się za bardzo spienia. Wyjdzie dosyć rzadka masa. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - przewracać dopiero jak środek się zetnie i brzegi lekko podniosą.
Z powyższych składników wychodzą trzy duże naleśniki (patelnia ø 28 cm) lub cztery małe (ø 22 cm).
Komentarze
kier
(dodano: 14-11-2018)
Genialny przepis ????
Mozna zamiast skrobi dodac owsianke?
Wychodza naprawde cieniutkie, wiec kiedy brzeg sie nieco unosi...(czasami trzeba mu w tym pomoc ;), to przewracam je na druga strone recznie, bo cokolwiek innego je niszczy... Pycha!
Doti
(dodano: 24-04-2013)
Nigdy mi naleśniki nie wychodziły - pałeczkę przejął mąż!! Dzisiaj wypróbowałam ten przepis WYSZŁY MI :) Nawet lepsze są niż zwykłe (na mące) :) Polecam :)
są przepyszne, myślałam, że mi nie wyjdą a tu proszę.. na chwilkę zapomnienia są cudowne
Zwola
(dodano: 08-02-2013)
Dobre, a z serkiem i polewą czekoladową SUPER , przynajmniej dla mnie , gdy ckni mi się za czymś słodkim
Aga
(dodano: 21-01-2013)
Można zjeść wszystkie, które wyjdą z tej porcji skrobi!
ile takich naleśników można zjeść dziennie?