Naleśniki:
(nie wiem ile dokładnie wychodzi, gdyż zawsze sobie dokładam trochę składników i robię "na oko" ale przepis jest dobry :) )
Nadzienie:
Naleśniki:
Zmiksować razem przygotowane składniki i upiec naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie wysmarowanej wcześniej papierem nasączonym olejem.
Farsz:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę a szczypiorek w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Wysmarować jeszcze raz patelnię i zeszklić na niej cebulkę i czosnek (cały czas mieszać, żeby nie przywarło), dodać mięso mielone, oprószyć przyprawami i "smażyć" aż się zetnie, dodać przecier pomidorowy i gotować aż trochę odparuje (ok. 10 min), odstawić do przestudzenia. Gdy mięso nie będzie już gorące dodać szczypiorek i wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki, zawinąć i przypiec odrobinę na patelni, żeby się ułożyły.
Można podawać z dipem zrobionym z serka homogenizowanego 0%, łyżki jogurtu naturalnego i ząbka czosnku :)
SMACZNEGO