Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: asik, dnia: 03-12-2012
Polędwica pieczona w sosie musztardowym
Ulubione 6
Ostatnio w przydomowym sklepie mięsnym trafiłam na piękne i świeżutkie polędwiczki wołowe, więc nie mogła m się oprzeć!
© Ambernectar 13
Składniki (6 porcji)

Mięso

  •  1 polędwiczka wołowa
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 łyżeczka octu balsamicznego
  •  1 łyżka musztardy (dijon lub delikatesowej)
  •  1 łyżeczka musztardy francuskiej
  •  pieprz, sól, zioła

    Sos

  •  2 łyżki musztardy
  •  2 łyżki chudego białego serka (najlepiej homogenizowanego)
  •  2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  •  1/2 kostki rosołowej drobiowej
  •  przyprawy
  • Sposób przyrządzenia

    Polędwicę przygotować dzień wcześniej. Najpierw natrzeć czosnkiem, później musztardą (jedną i drugą) wymieszaną z octem, osolić, opieprzyć i zostawić w lodówce na noc niech się przemaceryzuje.

    Następnego dnia włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać do 1/3 wysokości polędwicy wodą, wrzucić kostkę rosołową i piec ok. 2 godz. w temperaturze 160-170 stopnie z zamkniętym wieczkiem.

    Gdy mięso już będzie kruche, wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z naczynia i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać skrobię z odrobiną zimnej wody, dodać musztardę i serek homogenizowany, zahartować bulionem z mięsa i wymieszać z resztą bulionu w garnku. Do tak powstałego sosu włożyć pokrojone wcześniej mięso. Całość dusić jeszcze ok. 10 min doprawiając do smaku. Następnie pozostawić do wystygnięcia.

    Przed podaniem pogrzać ponownie. Drugi raz podgrzane najlepiej smakuje!

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.