Mięso
Sos
Polędwicę przygotować dzień wcześniej. Najpierw natrzeć czosnkiem, później musztardą (jedną i drugą) wymieszaną z octem, osolić, opieprzyć i zostawić w lodówce na noc niech się przemaceryzuje.
Następnego dnia włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać do 1/3 wysokości polędwicy wodą, wrzucić kostkę rosołową i piec ok. 2 godz. w temperaturze 160-170 stopnie z zamkniętym wieczkiem.
Gdy mięso już będzie kruche, wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z naczynia i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać skrobię z odrobiną zimnej wody, dodać musztardę i serek homogenizowany, zahartować bulionem z mięsa i wymieszać z resztą bulionu w garnku. Do tak powstałego sosu włożyć pokrojone wcześniej mięso. Całość dusić jeszcze ok. 10 min doprawiając do smaku. Następnie pozostawić do wystygnięcia.
Przed podaniem pogrzać ponownie. Drugi raz podgrzane najlepiej smakuje!