Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: asik, dnia: 08-07-2012
Pomarańczowe ciasto budyniowe
Ulubione 21
Połączenie "czekolady" i "pomarańczy" wg możliwości dukanowskich.
© asik
Składniki (ok. 9 kawałków)

Ciasto

  •  6 białek
  •  4 żółtka
  •  3 łyżki otrębów owsianych
  •  3 łyżki otrębów pszennych
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej
  •  1 czubata łyżeczka kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  słodzik do pieczenia

    Masa budyniowa

  •  2 żółtka
  •  2 łyżki skrobi kukurydzianej
  •  700 ml mleka
  •  4 łyżki serka homogeniozwanego 0-5%
  •  słodzik
  •  aromat pomarańczowy
  •  5 łyżek mocnej, wystudzonej herbaty pomarańczowej
  •  3-4 łyżeczki żelatyny
  • Sposób przyrządzenia

    Piekarnik nastawić na 180 stopni.

    Oddzielić wszystkie żółtka od białek.

    Ciasto:
    Żółtka wymieszać na jednolitą masę z otrębami (najlepiej zmielonymi), 1 białkiem, skrobią, kakao, słodzikiem (ja dałam 5 łyżek tego w płynie) i proszkiem do pieczenia.

    5 białek ubić na sztywno i dodać do powyższej masy delikatnie mieszając. Całość przelać na blaszkę (20x20 cm) i piec ok. 15. Gdy patyczek wskaże nam, że ciasto jest już gotowe, wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

    Masa:
    Żółtka, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka słodziku (w płynie) i skrobię wymieszać. Do garnka wlać resztę mleka, a gdy zacznie się gotować wlać powyższą mieszankę nieustannie mieszając (żeby nie powstały grudki). Gdy budyń w garnku się zagęści ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

    Do ostygniętego budyniu dodać serek homogenizowany, aromat, słodzik (wedle uznania) i żelatynę rozpuszczoną w herbacie. Całość porządnie zmiksować a następnie odstawić do lodówki

    W tym czasie przeciąć przygotowane wcześniej ciasto na dwa płaty. Gdy masa zacznie się ścinać, przełożyć ją na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.

    Podając, każdy kawałek można posypać odrobiną kakao.

    Komentarze

    Ikona komentarza kuosowa (dodano: 23-03-2013)
    ciasto pyszne, już kilka razy robiłam. Smak pomarańczowy jakoś mi nie podpasował ale zamianiam aromat na inny i jest swietne. Polecam. Ach, no i osobiście też daje więcej żelatyny jakoś lepiej sie w tedy wszystko trzyma :)
    Ikona komentarza coolka (dodano: 07-03-2013)
    Ja zrobiłam waniliowe z braku składników i wyszło bardzo dobre. Szkoda tylko, że tak szybko wysycha wierzch ciasta:(
    Ikona komentarza Gosiaczek+1 (dodano: 23-10-2012)
    Dzięki za super przepis na ciasto.naprawde jest bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu
    Ikona komentarza Kubolw (dodano: 15-08-2012)
    Hej, dziekuje ,Castro Jest wyjechajne:)i chic jestem amatorem pieczenia to wyszlo Super. Jest Syte ,aromatyczne, i poprostu wypasione Jak na Mojave gust. To moje drobne sugestie:
    Ostroznie ze slodikiem, Bö te w plynie Maja rozne stezenia i gdybym Dodal Jak w przepisie ,to Masakra by byla
    Zdecydowanie 4 lyzki zelatyny ,
    lepsze jest na 2dzien Jaka 2spody ciasta wtopia sie lekko i zastygna jedoch w drugim:) konsystecja Jetst Super
    madrze sie tak Bö 2razy robilem, ...Amator:)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.