Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 08-04-2011
Proteinowe pralinki do kawy
Ulubione 42
Szukałam pomysły na odrobinę słodkości w proteinowy czwartek. Ostatnio w Netto trafiłam na chude mleko w proszku o takiej samej (czyli małej) zawartości węglowodanów co zwykłe mleko 0 - 0,5% tłuszczu. Wcześniej bałam się stosować dużych ilości mleka w proszku zważywszy właśnie na te węglowodany (których, w innych mlekach, jest zazwyczaj dużo więcej), ale teraz.... Przerobiłam więc przepis na moje czekoladowe pralinki i wyszły śmietanowe delicje. Smacznego.
© Aga
Składniki (6 pralinek)
  •  1 żółtko
  •  2-3 łyżeczki słodziku w płynie
  •  5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  •  2 łyżki mleka 0-0,5%
  •  2-3 krople aromatu śmietankowego
  •  szczypta odtłuszczonego kakao do dekoracji
  • Sposób przyrządzenia

    Wszystkie składniki (oprócz kakao) dokładnie wymieszać. Powstanie kleista masa. Włożyć na 10 minut do zamrażarki. Gdy masa lekko stężeje, uformować z niej małe kulki. Dla ozdoby, górę każdej pralinki można „zamoczyć” w odtłuszczonym kakao.

    Pralinki trzymać w zamkniętym pudełku w lodówce.

    Komentarze

    Ikona komentarza rog_j (dodano: 11-11-2014)
    Masa się nie klei mimo tego, że słodzik był w proszku a mleko w kartonie stopniowałam.
    Za to sprawdziły się jako babeczki wsadzone do mikrofali na minutę na pełną moc ;)
    Ikona komentarza milus (dodano: 17-05-2013)
    pyssszzzne:)
    Ikona komentarza Gabriela Wesół (dodano: 16-04-2013)
    Ja właśnie testuję praliny z aromatem pomarańczowym;-) Ostatnio wspomniane wyżej mleko z Mlekovity dostałam w Carrefourze.
    Ikona komentarza Doti (dodano: 15-04-2013)
    Zrobiłam i masa wyszła kleista - pomimo 30 minut w zamrażalce. Nie można z tego uformować kuleczek. Ale sama masa smaczna.
    Ikona komentarza modekat (dodano: 11-04-2013)
    Witam
    Pls o infomację, dodajemy suchą masę mleka w proszku?
    Ikona komentarza graza (dodano: 10-03-2013)
    Witam, a ja się boję surowych żółtek, więc dodałam łyżkę serka naturalnego 0% Maćkowy i wyszły super :)
    Ikona komentarza edikali (dodano: 14-02-2013)
    lepiej dodac mniej tego slodziku w plynie bo pozniej pralinki maja dziwny smak,mozna tez zmienic aromat na rumowy.moim zdaniem lepiej smakuja;]
    Ikona komentarza Aga (dodano: 17-04-2012)
    Słuszna uwaga! Szczególnie, że kiedyś gdzieś widziałam przepis na czekoladę dukanowską, w której trzeba było wykorzystać dwa całe opakowania mleka w proszku! Dzięki Wiewioora za sprostowanie!
    Ikona komentarza Wiewioora (dodano: 16-04-2012)
    Ojoj muszę szybko to wyprostować. Używam tego mleka i owszem ma ono 4,7 węglowodanów ale nie w suchej masie tylko w 100 gramach gotowego mleka. Dziewczyny czytajcie uważnie. To jest ogromna różnica.
    Ikona komentarza Aga (dodano: 15-04-2012)
    Ja to mleko kupuje w Netto
    starsze komentarze: 0 | 10
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.