Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 26-07-2014
Puree z machewki
Ulubione 0
Moje marchewkowe purée pojawiło się już kiedyś na Dukanii przy okazji innego przepisu. Jest to świetny zamiennik tłuczonych ziemniaków.
© Aga
Składniki (1 porcja)
  •  250 g marchwi
  •  5 łyżek mleka 0-0,5%
  •  1/2 kostki rosołowej
  •  1 żółtko
  •  1 łyżka białego serka do smarowania 0-5%
  •  sól pieprz
  • Sposób przyrządzenia

    Marchewkę pokroić. Wrzucić do garnka z niedużą ilością wody. Gdy zacznie się gotować dodać kostkę rosołową, a gdy kostka się rozpuści dolać mleko. Skręcić ognień na mniejszy i niech marchew się dusi.

    Gdy marchew się udusi (tj. będzie już w miarę miękka), odsączyć ją na sitku z płynu, w którym się dusiła i dokładnie zmielić na purée wraz z serkiem homogenizowanym. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec marchewkowy puch wymieszać z żółtkiem - purée uzyska wtedy super aksamitny smak.

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.