Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: anezob69, dnia: 02-06-2013
Rosołek
Ulubione 17
Chyba każda zna smak rosołu, mimo, że w kazdym domu różnie się go gotuje. Więc tutaj nie jak gotować ale co zrobić, aby było smacznie i Pierre nam palcem nie groził :)
© anezob69
Składniki (2-4 porcje)
  •  składniki jak na rosół (mięsko drobiowe, wołowe, włoszczyzna)
  •  jajko 1-2szt
  •  natka pietruszki
  • Sposób przyrządzenia

    Dzień wcześniej ugotować tradycyjny rosołek z jarzynkami na drobiu i/lub wołowince. Ostudzić i na noc do lodówki.

    Następnego dnia zdjąć powstały kożuch tłuszczu, mięsko podrobić, wywar zagotować. W garnuszku widelcem roztrzepać jajko i wlać na gotujący rosół, zamieszać i chwilkę pogotować do ścięcia się jajka.

    W wersji na P jadam bez warzyw mimo, że z nimi gotuję (mam czysty bulion mięsno-warzywny bez chemii i tłuszczu jak w kostkach rosołowych), gdy jestem na PW dodaję je również do miseczki - głównie marchewkę.

    UWAGA: Taki wcześniej przygotowany wywar mięsny i odtłuszczony jest idealną bazą do wszelakich zup: pomidorowej, szpinakowej, grzybowej, barszczyku itp...itd. Jest olbrzymie pole do popisu.

    Zupy zawsze robie na gęsto , tzn. ścieram dużo jarzynek potrzebnych do danej potrawy i ewentualnie wkrajam jak trzeba ugotowne jajko. Bez ziemniaków, klusek i makaronów.

    Gdy trzeba zabielić to daje troszkę mleka ... nawet 3,2% ale to i tak się gubi przy całej dietetycznej potrawie.

    Takie zupy jada ze mną cała rodzinka.

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.