Pierś z kurczaka wymyć, oprawić i pokroić na kawałki w taki sposób, żeby można było z nich zrobić sakiewki.
NADZIENIE:
Jedną cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzaną i posmarowaną wcześniej olejem patelnię, poczekać aż się lekko zeszkli, dorzucić wcześniej umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę doprawić solą i pieprzem do smaku i odłożyć do miseczki.
Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry drugą cebulę i marchew a kalafiora podzielić na małe części.
ZAPRAWA:
Wymieszać jogurt, musztardę, pieprz i dowolne przyprawy i odstawić na chwilę do lodówki aż się "przegryzą".
PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI:
W każdym kawałku piersi z kurczaka wyciąć "dziurę". Należy uważać, żeby nie przeciąć na wylot i wrzucić do miseczki z marynatą. Pozostawić na chwilę, żeby mięso przeszło smakiem. Następnie nadziewać sakiewki pieczarkami i zapinać wykałaczkami (w ilości odpowiednio potrzebnej, żeby pieczarki nie wyleciały na zewnątrz). Układać kolejno na dwóch poziomach parowaru (lub w naczyniu żaroodpornym), każdy poziom przykryć marchewką, cebulą i kalafiorem.
Nastawić parowar na 30 min a piekarnik na 180 stopni i też na 30 min.
Mięso ciekawie przechodzi smakiem warzyw :)
SMACZNEGO!!!