Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: natasza, dnia: 20-03-2013
Sałatka jarzynowa
Ulubione 9
Uwielbiam tradycyjną sałatkę jarzynową... W mojej rodzinie robi się ją na każdą imprezę małą czy dużą :) i na codzień jeśli przyjdzie taka ochota - oto wersja dukanowska...
© natasza
Składniki (3-4 porcje)
  •  marchew
  •  pietruszka korzeniowa
  •  seler
  •  jajka
  •  ogórki kwaszone
  •  majonez Hellmann’s lekki (z umiarem i jedynie dla smaku!)* nie jest niezbędny
  •  serek homo 0-5%
  •  musztarda
  •  sól, pieprz
  • Sposób przyrządzenia

    Proporcje poszczególnych składników i ich ilość jest uzależniona od upodobań i planowanej ilości sałatki. Jeśli nie zniknie wcześniej to powinna wytrzymać w lodówce przynajmniej 2-3 dni.

    Jarzyny ugotować - ja gotuję na parze bez uprzedniego obierania bo dużo lepiej wówczas smakują :)

    Jajka ugotować na twardo

    Obrane i wystudzone jarzyny i jajka pokroić w kosteczkę. W kosteczkę pokroić też ogórki kwaszone. Wielkość kosteczki też zależy od upodobań, można też drobno posiekać - ja wolę jednak czuć co jem...

    Majonez* i serek homo (zwłaszcza w fazach I,II i IV i stopniach od 1 do 4) wymieszać w proporcji pół na pół lub z przewagą serka homo, dodać musztardę (najwyżej łyżeczkę, ja stosuję sarepską Kamis), sól i pieprz dla smaku.

    Na moją wielką michę sałatki (na zdjęciu jest tylko porcja śniadaniowa:)) wystarczyły 2 kopiaste łyżki takiej mieszanki. Sałatka nie musi przecież pływać w majonezie - wystarczy tylko tyle by składniki ładnie się połączyły. (Aha - im więcej majonezu - tym mniej soli!)

    * Można też zastosować sam serek homo - po dodaniu musztardy, soli, pieprzu i niewielkiej ilości przecieru pomidorowego sałatka też nieźle smakuje!

    Zapraszam do eksperymentowania,
    smacznego!

    Komentarze

    Ikona komentarza wiolaola (dodano: 17-10-2013)
    przepyszna,bez majonezu ale z serkiem light i odrobiną gotowanego kurczaka!!!!
    Ikona komentarza Sorayuki (dodano: 01-04-2013)
    Sałatka pycha i rzeczywiście nie trzeba dodawać majonezu, ,,dukanowski majonez" spisuje się doskonale.
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.