Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 11-03-2011
Serek topiony podwędzany
Ulubione 58
Serek z nazwy topiony, smakuje jak ten wędzony z Netto. Serek w wersji dukanowskiej jest bardzo smaczny (szczególnie, gdy jest dobrze dosolony), ale zapach ma dosyć specyficzny.
© Aga
Składniki (1 miseczka)
  •  250 g chudego twarogu (1 kostka)
  •  1 małe jajko
  •  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  •  sól
  • Sposób przyrządzenia

    Twaróg dobrze zmielić, żeby miał jak najmniej grudek. Wrzucić go do garnka, dodać jajko i sodę oczyszczoną. Garnek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać (można też miksować blenderem), aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i pozbycia się grudek z twarogu (ok. 10-15 min). Gdy już masa będzie jednolita dosolić ją do smaku. Można też dodać wybrane zioła, ewentualnie wędlinkę lub warzywa, aby uzyskać serek smakowy.

    Następnie, uzyskaną masę przelać przez sitko do małego plastikowego pudełeczka (do którego mamy wieczko). Na sitku zatrzymają się wszystkie nierozpuszczone resztki, których w garnku nie widzieliśmy oraz przypalenizna z dna (niestety, garnek będzie wymagał ostrego szorowania :).

    Gdy masa ostygnie, włożyć do lodówki na jakieś trzy godziny (ja zostawiłam na całą noc). W zamkniętym pudełeczku, serek może postać w lodówce ok. 2 tygodni.

    Komentarze

    Ikona komentarza mon-ka (dodano: 05-07-2017)
    Właśnie zabieram się za topienie serka. Mam pytanie na przyszłość: czy ktoś próbował topić serek z wiaderka, taki już mielony? Jestem maniaczką serową i pokładam wielkie nadzieje w tym przepisie
    Ikona komentarza Ruda1981 (dodano: 26-11-2014)
    Pyszne, pyszne :)
    Ikona komentarza trawa_cytrynowa (dodano: 13-06-2013)
    Serek robię w uproszczonej wersji podanej przez Wiewioorę, jest pyszny. Dodaję kminek.
    Ikona komentarza celina84 (dodano: 08-01-2013)
    Pyszny:)niespodziewałam się takiego efektu:)
    Ikona komentarza Wiewioora (dodano: 16-04-2012)
    Robie ten serek bez jajka i nie miele twarogu. Posypuję ser sodą i odstawiam. Mieszam co pewien czas(można zostawić na noc)a potem na patelnie i delikatnie rozpuszczam. Dodatki wg upodobań,pycha ze szczypiorkiem.
    Ikona komentarza Aga (dodano: 27-04-2011)
    Jak zrobiłam pierwszy raz i zostawiłam bez przykrycia to po paru dniach wysechł i był taki sobie. Od tego momentu trzymam w zamkniętym opakowaniu.
    Ikona komentarza Nati (dodano: 27-04-2011)
    A dlaczego musi być w zamkniętym pudełeczku przechowywane? czy coś się stanie jak zostawię w otwartej miseczce? Betewu, smakuje cudownie, można do pizzy dodawać, rozpuszcza się w 5 sekund w mikrofali, mmmm... ;)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.