Mięso podsmażamy na teflonowej patelni bez dodawania soli. Ściągamy z ognia.
Czosnek i cebulkę drobno kroimy i zarumieniamy na teflonowej patelni podlewając odrobiną wody aby się nie przypaliły.
Następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i startą na drobnej tarce marchewkę. Całość lekko doprawiamy odrobiną estragonu.
Gdy pomidory zmiękną, dodajemy kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Dusimy do rozpuszczenia kostki rosołowej a następnie dodajemy usmażone wcześnie mięso. Posypujemy odrobiną oregano i dusimy dalej jakieś 5 min., cały czas mieszając. Gdyby sos za bardzo odparował dodajemy odrobinę wody. Gdyby był zbyt kwaśny - dodajemy 2-3 krople słodzika w płynie.
W międzyczasie przygotowujemy makaron konjac wg opisu na opakowaniu.
Przygotowany makaron wrzucamy na patelnię do sosu. Dodajemy bazylię (najlepiej świeżą) i dusimy jeszcze jakieś 2-3 min., cały czas mieszając. Sos powinien oblepić makaron.
Smacznego!
Ps. Zamiast mięsa mielonego można dodać gotowego, rozdrobnionego klopsa (gdyby Wam został z jakiegoś obiadu). Wtedy go oczywiście nie podsmażamy wcześniej.