Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 01-07-2013
Spaghetti z mięsem mielonym
Ulubione 11
Już dawno temu dostałam próbki makaronów konjac od Skinny Noodles. Nie miałam jednak czasu na wykreowanie czegoś smacznego. Ale wczoraj naszła mnie straszna ochota na spaghetti...
© Aga
Składniki (1 porcja)
  •  2 średnie pomidory
  •  1 malutka marchewka
  •  1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  •  ok. 100 gram chudego mięsa mielonego
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 mała cebula
  •  1/4 kostki rosołowej drobiowej
  •  estragon, bazylia, oregano
  •  1 opakowanie makaronu konjac (najlepiej tego szerokiego - Fettuccine)
  • Sposób przyrządzenia

    Mięso podsmażamy na teflonowej patelni bez dodawania soli. Ściągamy z ognia.

    Czosnek i cebulkę drobno kroimy i zarumieniamy na teflonowej patelni podlewając odrobiną wody aby się nie przypaliły.

    Następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i startą na drobnej tarce marchewkę. Całość lekko doprawiamy odrobiną estragonu.

    Gdy pomidory zmiękną, dodajemy kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Dusimy do rozpuszczenia kostki rosołowej a następnie dodajemy usmażone wcześnie mięso. Posypujemy odrobiną oregano i dusimy dalej jakieś 5 min., cały czas mieszając. Gdyby sos za bardzo odparował dodajemy odrobinę wody. Gdyby był zbyt kwaśny - dodajemy 2-3 krople słodzika w płynie.

    W międzyczasie przygotowujemy makaron konjac wg opisu na opakowaniu.

    Przygotowany makaron wrzucamy na patelnię do sosu. Dodajemy bazylię (najlepiej świeżą) i dusimy jeszcze jakieś 2-3 min., cały czas mieszając. Sos powinien oblepić makaron.

    Smacznego!

    Ps. Zamiast mięsa mielonego można dodać gotowego, rozdrobnionego klopsa (gdyby Wam został z jakiegoś obiadu). Wtedy go oczywiście nie podsmażamy wcześniej.

    Komentarze

    Ikona komentarza Aga (dodano: 12-12-2013)
    Szukaj w necie. Może ukrywać się też pod nazwą ’makaron shirataki’
    Ikona komentarza Maggie4 (dodano: 12-12-2013)
    Gdzie dostać taki makaron?
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.