Do gotującej się wody wrzucamy krewetki na pięć minut. Po tym czasie odcedzamy. Jeżeli mieliśmy duże krewetki, kroimy je na małe kawałki.
Na patelnię teflonową wrzucamy posiekaną cebulkę i posiekany czosnek. Dusimy jakieś 5-10 min podlewając cały czas wodą. Gdy zmiękną, wlewamy półtorej szklanki wody, limonkę i dodajemy kostkę rosołową.
W osobnym naczyniu mieszamy serek z ½ szklanki wody i skrobią kukurydzianą, a następnie wlewamy tę mieszankę na naszą patelnię.
Teraz na patelnię wsypujemy także nasze krewetki, dodajemy oregano i paprykę. Dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podając, dekorujemy kilkoma porwanymi listkami świeżej bazylii.
W wersji czysto proteinowej, dajemy tylko pół cebuli.