Szybki deser serowo-kawowy

38
Wszystko mi się w lodówce pokończyło, a tu dzień proteinowy. Co tu zjeść? Wymieszałam to co miałam... i naprawdę całkiem smaczny deserek wyszedł.
©
Aga
Składniki
(1 porcja)
2 łyżki serka homogenizowanego 0-5%
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki + 2 łyżeczki mleka 0-0,5 %
3 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku o obniżonej zawartości węglowodanów (4,7 na 100 g)
2 płaskie łyżeczki słodziku
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przyrządzenia
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę słodziku. Gdy lekko ostygnie wymieszać z serkiem homogenizowanym. Odstawić na 5-10 min do zamrażarki do stężenia.
W tym czasie wymieszać mleko w proszku z 2 łyżeczkami zwykłego mleka, kawą rozpuszczalną i resztą słodziku. Mieszać od czasu do czasu aż kawa się rozpuści w 80%.
Stężały serek przełożyć do pucharka i polać mleczno-kawową polewą z drobinkami nie do końca rozpuszczonej kawy.