Biszkopt:
Krem:
Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.
Aby zrobić biszkopt należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić. Następnie zmiksować 3 żółtka ze słodzikiem i aromatem, aż masa się zabieli. Do tej mieszanki dodać skrobię i proszek dopieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać masę żółtkowo-skrobiową z ubitym białkiem.
Papierem do pieczenia wyłożyć kwadratową brytfankę o wymiarach 24x24 cm. Wylać masę biszkoptową i delikatnie rozprowadzić na całej foremce. Piec ok. 15. Po upieczeniu ściągnąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.
Zaparzyć solidne podwójne, espresso. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać aromat tiramisu (ewentualnie migdałowy).
Zanim utrzemy krem zagotować w mikrofalówce dwie łyżki mleka, a następnie wymieszać z żelatyną do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. Pozostałe żółtko utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek homogenizowany i jogurt. Dodać tężejącą żelatynę.
Brytfankę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej w formie litery U (przez dłuższy bok) z kołnierzem, żeby później łatwo było wyciągać ciasto.
Wystudzony wypiek pokroić na małe prostokątne biszkopciki (ja je dopasowuję do wielkości mojej keksownicy). Małe jego kawałki zanurzać w kawie i układać na spodzie brytfanki. Gdy już wyłożymy cały spód, zalewamy warstwą serową. Następnie znów biszkopty maczane w kawie i znów masa serowa – aż jedno i drugie się skończy. Ciasto wykańczamy warstwą masy serowej i posypujemy przesianym przez sitko kakao.
Wstawić do lodówki na całą noc.