Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 01-03-2011
Tiramisu
Ulubione 48
Dukanowskie tiramisu najlepiej robić wieczorem, gdyż potrzebuje dłuższego leżakowania w lodówce. Rano za to, mamy pyszne i odchudzające śniadanie!
© Aga
Składniki (ok. 12 kawałków)

Biszkopt:

  •  3 jaja + 1 białko
  •  3 łyżki skrobi kukurydzianej
  •  5 łyżeczek słodziku w płynie
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 krople aromatu waniliowego

    Krem:

  •  500 g serka homogenizowanego 0-5% lub dobrze zmielonego chudego twarogu
  •  100 g jogurtu naturalnego 0%
  •  2 łyżki chudego mleka
  •  2,5 łyżeczki żelatyny
  •  10-15 łyżeczek słodziku w płynie
  •  5 kropli aromatu tiramisu
  •  1 żółtko
  •  1 miseczka mocnej kawy (najlepiej podwójne espresso)
  •  2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  • Sposób przyrządzenia

    Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.

    Aby zrobić biszkopt należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić. Następnie zmiksować 3 żółtka ze słodzikiem i aromatem, aż masa się zabieli. Do tej mieszanki dodać skrobię i proszek dopieczenia. Na końcu delikatnie wymieszać masę żółtkowo-skrobiową z ubitym białkiem.

    Papierem do pieczenia wyłożyć kwadratową brytfankę o wymiarach 24x24 cm. Wylać masę biszkoptową i delikatnie rozprowadzić na całej foremce. Piec ok. 15. Po upieczeniu ściągnąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.

    Zaparzyć solidne podwójne, espresso. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać aromat tiramisu (ewentualnie migdałowy).

    Zanim utrzemy krem zagotować w mikrofalówce dwie łyżki mleka, a następnie wymieszać z żelatyną do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. Pozostałe żółtko utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek homogenizowany i jogurt. Dodać tężejącą żelatynę.

    Brytfankę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej w formie litery U (przez dłuższy bok) z kołnierzem, żeby później łatwo było wyciągać ciasto.

    Wystudzony wypiek pokroić na małe prostokątne biszkopciki (ja je dopasowuję do wielkości mojej keksownicy). Małe jego kawałki zanurzać w kawie i układać na spodzie brytfanki. Gdy już wyłożymy cały spód, zalewamy warstwą serową. Następnie znów biszkopty maczane w kawie i znów masa serowa – aż jedno i drugie się skończy. Ciasto wykańczamy warstwą masy serowej i posypujemy przesianym przez sitko kakao.

    Wstawić do lodówki na całą noc.

    Komentarze

    Ikona komentarza beata8402 (dodano: 18-01-2014)
    REWELACJA TYLKO SIĘ ODCHUDZAĆ:-)))))
    POLECAM
    Ikona komentarza asiulkad (dodano: 20-09-2012)
    Ciasto jest boskie, wcale nie jest takie pracochłonne maksymalnie pół godziny nad nim spedziłam, ale jadłam całą noc (((((((((((((-; Polecam ((((((-;
    Ikona komentarza Nancy (dodano: 04-07-2012)
    Ile lyzek slodzika sypkiego bo nie mam w plynie?
    Ikona komentarza Ania (dodano: 14-03-2012)
    wychodzi bardzo fajnie ale niestety jest pracochłonne.
    Ikona komentarza alavana (dodano: 05-03-2011)
    to tiramisu jest boskie, wczoraj zrobiłam a dziś je pożeram, dzięki za przepis
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.