Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 06-03-2011
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Ulubione 4
Po udanym tiramisu zachciało mi się innego tortu. Upiekłam więc biszkopt w wersji z kakao i dodałam masę czekoladową. Wyszło coś smacznego, z bardzo puszystym kremem. W sam raz na okres diety.
© Aga
Składniki (ok. 12 kawałków)

Biszkopt:

  •  1 jeden biszkopt dukanowski (upieczony z dodatkiem 1 łyżeczki kakao)
  •  dobra herbata pomarańczowa zaparzona z 2 saszetek (do nasączenia biszkoptu)
  •  starta skórka pomarańczy (do posypania ciasta)

    Krem:

  •  4 łyżeczki żelatyny
  •  4 łyżki mleka 0 – 0,5%
  •  3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  2 jajka
  •  2 łyżki kakao
  •  300g zmielonego, chudego twarogu
  •  5 kropli aromatu pomarańczowego
  •  słodzik w płynie
  • Sposób przyrządzenia

    Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka, odstawić do lekkiego stężenia.

    Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 2 łyżkami słodziku, aż się zabielą. Dodać 2 łyżeczki kakao i ser (serek dodawać stopniowo, ciągle mieszając). Następnie dodać mleko w proszku, tężejącą żelatynę, aromat pomarańczowy i jeszcze 10-12 łyżek słodziku (wg gustu, ale masa musi być dosyć słodka).

    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania (jak zaczną już być lekko sztywne), dodać pozostałą łyżkę słodziku. Na koniec delikatnie wymieszać ubite białka ze schłodzoną masę serową. Masa wyjdzie dosyć płynna więc należy ją wstawić na 20 min do zamrażalnika.

    Brytfankę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia (w formie litery U po dłuższym boku, z wystającym kołnierzem – będzie łatwiej wyciągać ciasto).

    Wystudzony wypiek pokroić na małe prostokątne biszkopciki (ja je dopasowuję do wielkości mojej keksownicy). Małe jego kawałki nasączyć herbatą owocową (ja to robię za pomocą małej strzykawki) układać na spodzie brytfanki. Gdy już wyłożymy cały spód, zalewamy warstwą kremu. Następnie znów biszkopty nasączone herbatą i znów krem – aż jedno i drugie się skończy. Ciasto wykańczamy warstwą kremu.

    Pozostałe resztki biszkoptu wysuszyć w mikrofalówce (ok. 1 min przy 800W) i zetrzeć na tarce na wierzchu ciasta. Dodatkowo ciasto posypać skórką pomarańczową.

    Wstawić do lodówki na całą noc.

    Komentarze

    Ikona komentarza Ania (dodano: 23-02-2012)
    o i jeszcze ile tego serka homogenizowanego??
    Ikona komentarza Ania (dodano: 23-02-2012)
    a ile tego słodziku w płynie ??
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.