Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 23-01-2013
Tort kokosowy
Ulubione 5
Trafiłam wczoraj w Realu na kokosowe mleko light i zachciało mi się czegoś kokosowego...
© Aga
Składniki (8 dużych porcji)

Biszkopt

  •  3 jajka
  •  2 łyżeczki słodziku odpornego na pieczenie
  •  4 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
  •  słodzik w płynie
  •  1/2 filiżanki mleka
  •  5 kropli aromatu kokosowego
  •  5 kropli wybranego aromatu alkoholowego (rum, whisky, brandy itp.)

    Masa brązowa

  •  250 g lekkiego serka 0-5%
  •  2 łyżeczki chudego kakao
  •  1 łyżeczka słodziku w płynie
  •  1 kopiasta łyżeczka kakao
  •  5 kropli aromatu czekoladowego
  •  1,5 łyżeczki żelatyny
  •  odrobina mleka 0-0,5% (do rozpuszczenia żelatyny)

    Masa biała

  •  250 g lekkiego serka 0-5%
  •  1 łyżeczka słodziku w płynie
  •  4 łyżki mleka kokosowego light 5%
  •  5 kropli aromatu kokosowego
  •  1,5 łyżeczki żelatyny
  •  odrobina mleka 0-0,5% (do rozpuszczenia żelatyny)
  •  1 łyżeczka kakao do posypania ciasta
  • Sposób przyrządzenia

    Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.

    Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować ze słodzikiem odpornym na pieczenie, aż się lekko zabielą. Następnie dodać skrobię i proszek do pieczenia. Jeszcze raz wszystko zmiksować.

    Na koniec ubić białka na sztywno, dodać do masy żółtkowej i delikatnie. Dosłodzić słodzikiem (ja dodałam jeszcze dwie łyżeczki).

    Masę przelać do okrągłej brytfanki o średnicy 20 cm. Piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, odstawić do wystygnięcia a później przekroić w poprzek aby powstały dwa takie same placki.

    Gdy biszkopt będzie zimny położyć pierwszy placek na spód okrągłej brytfanki (w której biszkopt był pieczony) i nasączyć go ciepłym mlekiem wymieszanym z aromatem kokosowym i alkoholowym.

    Na nim ułożyć brązową masę: serek, kakao, słodzik, aromat wymieszać; żelatynę rozpuścić w rozgrzanym mleku, odstawić do ostygnięcia a następnie wymieszać z masą. Biszkopt z masą odstawić na 10 min do zamrażarki.

    W tym czasie zrobić masę białą: serek, słodzik, mleko kokosowe i aromat dokładnie wymieszać. Dodać ostygniętą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w rozgrzanym mleku. Całość wymieszać.

    Ciasto z brązową masą wyciągnąć z zamrażarki. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, nasączyć drugą połową mleka z aromatami. Na to wylać białą masę. Całość ponownie włożyć na 10 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki posypać kakao i wstawić do lodówki, najlepiej na parę godzin.

    Ja zrobiłam ciasto wieczorem, aby móc je podjadać od poranka!

    Uwaga! Można zjeść 3 porcje ciasta dziennie.

    Komentarze

    Ikona komentarza aska2tak (dodano: 27-04-2013)
    No właśnie, jak z proszkiem do pieczenia ? Ile trzeba go dać ?
    Ikona komentarza kuosowa (dodano: 23-03-2013)
    Zrobiłam i było pyszne. Myślałam, że będzie więcej roboty ale szybko się uwinęłam. Podwoiłam składniki masy brązowej i białej. Chcialam zjeść drugie połowy mas osobno ale jakoś idealnie weszło mi na biszkota. Jedynay problem jaki miałam to proszek do pieczenia, caly? Cały to chyba sporo, a nie jest wymieniony w składnikach ;) No więc biszkopt wyszedł mi płaski w miare i nie dało się go przeciąć na dwie częsci, więc zamiast przekładać masy, dodałam jedną po drugiej i tak było pyszne :)
    Ikona komentarza Aga (dodano: 06-03-2013)
    Generalnie używam tych płynnych - jakie mi wpadną w ręce (Huxol, Sweetie gold) mają mniej gorzkawy posmak i szybciej się rozpuszczają. Trzeba jednak z umiarem dodawać, bo słodzik zaczyna "działać" dopiero chwilę po posłodzeniu. Również pozdrawiam!
    Ikona komentarza natasza (dodano: 06-03-2013)
    Ja też muszę spróbować:) Jakich słodzików używasz? Mój mąż narzeka na gorzkawy posmak deserów, który wynika ze stosowania słodzika. Mnie tam wszystko jedno ;) - byle było słodkie:)))) ale mimo wszystko proszę o info. Jestem drugi raz na Dukanie, tym razem po osiągnięciu i utrwaleniu celu - a z moich wyliczeń wynika, że to w nastąpi w listopadzie :( - nie zrezygnuję z "chudych czwartków".... Wspaniała strona, brakuje mi tylko forum, pozdrawiam serdecznie!
    Ikona komentarza gucia77 (dodano: 24-01-2013)
    wygląda apetycznie, muszę je zrobić, pozdrawiam
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.