Biszkopt
Masa brązowa
Masa biała
Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować ze słodzikiem odpornym na pieczenie, aż się lekko zabielą. Następnie dodać skrobię i proszek do pieczenia. Jeszcze raz wszystko zmiksować.
Na koniec ubić białka na sztywno, dodać do masy żółtkowej i delikatnie. Dosłodzić słodzikiem (ja dodałam jeszcze dwie łyżeczki).
Masę przelać do okrągłej brytfanki o średnicy 20 cm. Piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, odstawić do wystygnięcia a później przekroić w poprzek aby powstały dwa takie same placki.
Gdy biszkopt będzie zimny położyć pierwszy placek na spód okrągłej brytfanki (w której biszkopt był pieczony) i nasączyć go ciepłym mlekiem wymieszanym z aromatem kokosowym i alkoholowym.
Na nim ułożyć brązową masę: serek, kakao, słodzik, aromat wymieszać; żelatynę rozpuścić w rozgrzanym mleku, odstawić do ostygnięcia a następnie wymieszać z masą. Biszkopt z masą odstawić na 10 min do zamrażarki.
W tym czasie zrobić masę białą: serek, słodzik, mleko kokosowe i aromat dokładnie wymieszać. Dodać ostygniętą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w rozgrzanym mleku. Całość wymieszać.
Ciasto z brązową masą wyciągnąć z zamrażarki. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, nasączyć drugą połową mleka z aromatami. Na to wylać białą masę. Całość ponownie włożyć na 10 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki posypać kakao i wstawić do lodówki, najlepiej na parę godzin.
Ja zrobiłam ciasto wieczorem, aby móc je podjadać od poranka!
Uwaga! Można zjeść 3 porcje ciasta dziennie.