Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 05-04-2011
Tort serowy z galaretką
Ulubione 8
Niedawno miałam urodziny, trzeba je więc było czymś uczcić. Po przejrzeniu neta, zmiksowałam w jedną całość dwa ’tłuste’ przepisy, aby stworzyć jeden chudy tort. Smakował nawet wszystkim nie-dukanowcom :)
© Aga
Składniki (8 porcji)

Biszkopt

  •  3 jajka
  •  5 łyżek skrobi kukurydzianej
  •  5 łyżeczek słodziku w płynie opornego na pieczenie
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jasna

  •  300 g serka homogenizowanego 0-5%
  •  2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  3 łyżeczki żelatyny
  •  3 łyżki mleka 0-0,5%
  •  aromat śmietankowy
  •  4 łyżki słodziku w płynie

    Masa ciemna

  •  300 g serka homogenizowanego 0-5%
  •  2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  3 łyżeczki żelatyny
  •  3 łyżki mleka 0-0,5%
  •  4 łyżeczki odtłuszczonego kakao
  •  aromat rumowy (lub pomarańczowy jeżeli galaretka będzie też pomarańczowa)
  •  4 łyżki słodziku w płynie

    Galaretka

  •  2 saszetki dobrej owocowej herbaty truskawkowej lub pomarańczowej
  •  300 ml wody
  •  3 łyżeczki żelatyny
  •  słodzik
  •  2 łyżki kremu czekoladowego
  • Sposób przyrządzenia

    Należy upiec biszkopt. Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech się nagrzewa.

    Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować żółtka ze słodzikiem, aż masa się zabieli. Do tej mieszanki dodać skrobię i proszek dopieczenia. Na końcu dodać (delikatnie) ubite na sztywno białka.

    Masę przelać do silikonowej foremki (lub tortownicy) o średnicy 20 cm. Piec ok. 15. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozciąć na pół, na dwa blaty.

    Zrobić galaretkę. Herbatę zaparzyć w 300 ml wody, mocno dosłodzić (ja dałam 8 tabletek). Następnie dołożyć żelatynę i ją porządnie rozpuścić. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie nasączyć oba blaty biszkopta ok. 100 ml jeszcze płynnej galaretki, a resztę galaretki przelać do silikonowej foremki (do późniejszego pokrojenia) i odstawić do stężenia.

    Przygotować masy. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić chwilę do wystygnięcia a następnie wymieszać z serkiem homogenizowanym, słodzikiem, mlekiem w proszku i aromatem. Dodatkowo do ciemnej masy dodać kakao. Obie masy odstawić do lekkiego stężenia. Gdy masy będą już dosyć ściągnięte układać na torcie w następującej kolejności:

  •  pierwszy blat biszkoptu posmarowany cienką warstwą kremu czekoladowego
  •  jasna masa (następnie odstawić na 10 min do zamrażarki)
  •  ½ ciemnej masy
  •  drugi blat biszkoptu
  •  reszta ciemnej masy (roztarta też na boki tortu)
  •  dekoracja z galaretki

    Całość odstawić na godzinę do lodówki.

    Tort trzymać w lodówce (może w niej postać ok. 1,5 tygodnia). Świetnie też nadaje się na śniadanie.

  • Komentarze

    Ikona komentarza an1991ia (dodano: 27-08-2013)
    Torcik pycha :) jednak zmieniłam trochę przepis, zamiast 4 łyżek słodziku w płynie do masy dodałam 5 łyżeczek słodziku w proszku (z lekką górką), do tego zamiast 2 łyżek odtłuszczonego mleka dodałam 3 :)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.