Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 18-09-2014
Wątróbka - klasycznie
Ulubione 4
Jako dziecko nienawidziłam wątróbki (jak chyba większość tu obecnych :). Dziś się nią zajadam. Więc zapraszam do posmakowania klasyki w wersji chudej.
© Aga
Składniki (1 porcja)
  •  ok. 300 g wątróbki (drobiowej lub cielęcej)
  •  1 cebula
  •  sól, pieprz
  • Sposób przyrządzenia

    Cebulę (małą, w wielkości dwóch dymek maks. w fazie I i IV oraz na 1 stopniu, w następnych fazach i stopniach dużą) drobno pokroić. Posolić i zeszklić na patelni bez tłuszczu, cały czas podlewając wodą, żeby się nie spaliła.

    Gdy cebula będzie już miękka, ściągnąć ją z patelni. Wlać troszkę wody (dosłownie parę łyżek) i usmażyć wątróbkę (cielęcą wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Najpierw na dużym ogniu obsmażyć szybko ze wszystkich stron, później ogień zmniejszyć i smażyć dalej, cały czas obracając kawałki aż cała krew z niej wypłynie.

    Na końcu posolić wątróbkę i wrzucić na patelnię usmażoną cebulę. Zamieszczać całość i poddusić jeszcze ok. minuty żeby smaki się przegryzły.

    Wątróbkę, żeby była delikatniejsza, można przed smażeniem namoczyć w mleku (2-3 godz. wcześniej).

    Komentarze

    Ikona komentarza Kiyonaga (dodano: 15-11-2014)
    Sama się dzisiaj taką zajadałam :)
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.