Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 17-10-2012
Żeberka cielęce w sosie
Ulubione 13
Chodziły za mną ostatnio żeberka. Niestety w sklepie ciągle widziałam jedynie te "niedozwolone", więc gdy pojawiły się cielęce, to kupiłam je natychmiast!
© Aga
Składniki (2 porcje)
  •  ok. 1 kg chudych cielęcych żeberek
  •  1 duża cebula (w dni proteinowe dać tylko 1/3)
  •  1 łyżka chudego serka homogenizowanego
  •  1 łyżeczka przyprawy do zup
  •  1 łyżeczki mączki guarowej
  •  sól, pieprz
  • Sposób przyrządzenia

    Nastawić piekarnik na 180-200 stopni.

    Żeberka pokroić na mniejsze segmenty, doprawić solą i pieprzem a następnie obsmażyć na patelni. Odstawić.

    Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić na patelni na odrobinie tłuszczyku wypuszczonego przez mięso. Podlać wodą w razie potrzeby aby cebula się nie przypaliła.

    Do dużego żaroodpornego naczynia wrzucić podsmażoną cebulę, żeberka a następnie zalać wodą (tak do połowy naczynia) wymieszaną z przyprawą do zup. Piec w piekarniku 1,5 do 2 godzin.

    Po upieczeniu, naczynie postawić na małym ogniu. W miseczce wymieszać mączkę z 200 ml wody oraz z serkiem homogenizowanym na jednolitą masę. Zahartować sosem z pieczenia, a następnie wlać tę miksturę do naczynia z żeberkami. Dusić jeszcze jakieś 10 min. Doprawić do smaku.

    Ja za drugim razem upiekłam mięso dzień wcześniej i tylko przed jedzeniem dorobiłam sos. Pychotka ;)

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.