Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Aga, dnia: 25-04-2012
Zimne nóżki
Ulubione 10
Na święta robiłam zimne nóżki dla rodziny. Dla siebie postanowiłam przerobić wersję „normalną” z tłustego bulionu, na dietetyczną – na bazie kostki rosołowej i żelatyny. Powiem szczerze - nie zauważyłam specjalnej różnicy w smaku!
© Aga
Składniki (6 porcji)
  •  2 ćwiartki kurczaka
  •  2-3 łyżeczki żelatyny
  •  1 ugotowane jajko
  •  kawałek ugotowanej marchewki
  •  1/4 kostki rosołowej
  •  przyprawy (sól, pieprz)
  • Sposób przyrządzenia

    Kurczaka obieram ze skóry i gotuję jak na rosół. Po ugotowaniu wyciągam z ciepłego bulionu i dokładnie myję pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek tłuszczu z "zupy".

    W 1/2 litra ciepłej wody rozpuszczam kostkę rosołową, doprawiam do smaku oraz dodaję żelatynę.

    Do foremek (najlepiej silikonowych) wkładam kawałki "podartego" w nitki kurczaka, odrobinę pokrojonego jajka i marchewki. Foremki zalewam miksturą z żelatyną i odstawiam w lodówce do stężenia.

    W fazie proteinowej nie dodawać marchewki

    Komentarze

    Na razie nie ma kometarzy :(

    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.