Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: Monika, dnia: 04-08-2012
Zimny jogurtowiec
Ulubione 44
Dietetyczny i puszysty sernik w sama raz na lato. Można się nim objadać bez martwienia się o wagę ;)
© Monika
Składniki (8 porcji)

Masa

  •  1 duży jogurt naturalny ok. 400-500 ml
  •  2 szklanki chudego mleka 0-0,5%
  •  3 łyżki mleka w proszku (w puchu)
  •  3 krople wybranego aromatu (w zależności od koloru galaretki)
  •  3 łyżki żelatyny
  •  6 łyżek słodziku do pieczenia

    Galaretka

  •  2 szklanki wrzącej wody
  •  4 torebki dobrej herbaty owocowej
  •  3 łyżki żelatyny
  •  3 łyżki słodziku do pieczenia
  • Sposób przyrządzenia

    1 i 1/2 szklanki mleka, jogurt, mleko w proszku, słodzik i aromat mieszamy na jednolitą masę aż się zapieni. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mieszamy z resztą.

    Następnie wlewamy do brytfanki (od keksu lub innej silikonowej - ja zrobiłam w okrągłej), a następnie wstawiamy ją do lodówki aby masa porządnie nam się zastygła.

    Zaparzamy herbatę (najlepiej po zalaniu wodą odstawić na jakieś 5 min) następnie dodajemy słodzik i żelatynę. Odstawiamy do stężenia.

    Na tężejącą masę wylweamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na parę godzin (najlepiej ciasto zostawić w lodówce na całą noc)

    Komentarze

    Ikona komentarza ean11 (dodano: 24-02-2015)
    moj jogurtowiec będzie bez "galaretki" ponieważ wg Twoich proporcji wyszła mi obrzydliwa, smierdząca mętna zawiesina, nijak nie przypominająca galaretki. Gotujące się mleko z żelatyną też jest wstrętne, mam nadzieję, że masa straci ten "zapach" jak postoi w lodówce.
    Ikona komentarza Aga (dodano: 18-09-2014)
    Można, można. Zazwyczaj staram się przed zatwierdzenie do publikacji sprawdzać wszystkie przepisy, ale ten mi gdzieś umknął. Błąd już poprawiłam.
    Ikona komentarza ewaro (dodano: 18-09-2014)
    dlaczego w fazie ataku nie można dodac mleka w proszku?
    Ikona komentarza Karina (dodano: 23-09-2012)
    Ja wcześniej robiłam swoje ciasta w zwykłej (kwadratowej z metalu) i też można. Silikonową łatwiej manipulować. Poza tym tą zwykłą to lepiej wyłożyć papierem do pieczenia
    Ikona komentarza Pleplata (dodano: 20-09-2012)
    Musi być silikonowa??
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.