Metoda Dukana   |    Przepisy    |    Dozwolone produkty    |    Forum
REKLAMA
   
dodany przez: asik, dnia: 26-11-2012
Zupa Dubarry
Ulubione 7
Zupa Dubarry, czyli kalafiorowy przysmak francuskiego króla Ludwika XV. Nazwa pochodzi od nazwiska jego kochanki.
© julie corsi
Składniki (2-3 porcje)
  •  1 mały kalafior
  •  2/3 l chudego mleka
  •  1/2 kostki rosołowej
  •  sól, pieprz
  •  odrobina startej gałki muszkatowej
  •  sok z cytryny
  •  1 żółtko
  •  świeża natka pietruszki (do posypania)
  • Sposób przyrządzenia

    Kalafior podzielić na małe różyczki. Do garnka wlać mleko (ale zostawić 4 łyżki na potem), dodać kostkę rosołową. Ustawić na małym ogniu.

    Gdy kostka się rozpuści, wrzucić kalafiora i gotować do miękkości ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.

    Następnie całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatową i sokiem z cytryny.

    Na koniec żółtko roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do zupy, wymieszać i pogotować jeszcze jakieś 5 min na małym ogniu. Nie dopuścić jednak zupy do wrzenia.

    Zupę podawać posypaną natką pietruszki (drobno posiekaną).

    Komentarze

    Ikona komentarza torini (dodano: 08-01-2013)
    ...pyszności - właśnie jestem po konsumpcji :) polecam wszystkim, miła odmiana na obiad, czy kolację :) ...
    Dodaj komentarz

    Aby dodawać komentarze, musisz się zarejestrować.

    [zaloguj się] [rejestracja] [zapomniałeś hasła?]

    Twitter
    Rss
    Facebook
    Opis diety
    REKLAMA
    REKLAMA
    © 2010-2014 www.dukania.pl. Zdjęcia i ilustracje umieszczone na tej stronie są chronione prawem autorskim. Zabrania się ich kopiowania, przetwarzania lub wykorzystywania bez zgody ich właścicieli.

    Reklama | Regulamin | Polityka prywatności
    Uwaga! To nie jest strona medyczna, tylko zbiór przepisów zgodnych z wytycznymi diety proteinowej doktora Dukana. Zanim rozpoczniesz dietę, skonsultuj się z lekarzem lub zawodowym dietetykiem oraz przeczytaj książkę pt. „Nie potrafię schudnąć”.